Afbeelding
AlmereZaken

Lening aan Floriade BV weer 7,5 miljoen euro hoger

Redactie

De gemeente verhoogt de lening aan de Floriade BV opnieuw met 7,5 miljoen euro. Dat meldt het college van Burgemeester en Wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

In een raamovereenkomst uit 2016 is met de organisatie van de Floriade afgesproken dat er maximaal 30 miljoen euro als lening zou worden verstrekt. Voor 2021 blijkt dat de Floriade BV 15,8 miljoen euro wil lenen. Het college wil de Floriade BV daarin tegemoet komen, maar dan wordt het totaalbedrag van de lening met 7,5 miljoen euro overschreden. Daartoe moet de raamovereenkost worden aangepast.

Verlies

Het is de bedoeling dat de Floriade BV het geleende geld na 2022, als de Floriade is gehouden, weer terugbetaalt. Toch heeft de gemeente in de programmabegroting alvast 8,4 miljoen euro apart gezet, omdat dit het verwachte verlies is voor het evenement.. ‘Wij willen natuurlijk dat het geld goed wordt besteed en dat de Floriade BV geen onnodige rentekosten moet maken’, schrijft het college in de raadsbrief. ‘Daarom betalen wij elke maand een deel van de lening uit. De Floriade B.V. doet maandelijks een onderbouwde aanvraag voor een volgend deel van de lening. Elke maand kijken wij hoeveel geld er nodig is.’

‘Niet raar’

Het college schrijft het ‘niet raar’ te vinden dat de verhoging noodzakelijk is. Het is al eerder gebeurd in 2018. Nu de gemeentreaad afgelopen zomer besloot de Floriade door te laten gaan, is opnieuw een verhoging nodig.

PVV

Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV reageert op Twitter nijdig op de raadsbrief. ‘ Het gaat van kwaad tot erger met de Floriade Almere. De Floriade BV heeft niet genoeg aan de lening van 30 miljoen (!!) en krijgt er nog eens 7.5 miljoen bij (...) Niets geleerd van Venlo.’

De gemeenteraad moet de lening nog wel goedkeuren. Van Dijk liet in de podcast Politiek Circus van Almere DEZE WEEK al weten donderdag in de gemeenteraad te willen spreken over de hoogte van de ‘exorbitant’ hoge salarissen van de Floriade-directie. Het lijkt aannemelijk dat dan ook deze nieuwe lening onder de aanacht komt.