Antoinette Chin A Loi De Hoog. (Foto: Marco ter Beek)
Antoinette Chin A Loi De Hoog. (Foto: Marco ter Beek)

VNO NCW- bestuurslid Chin A Loi De Hoog: “Almere mag zichzelf veel beter op de kaart zetten”

Interviews

Ze is eind juni begonnen als bestuurslid VNO NCW , regio Midden, een logische stap gezien de carrière die Antoinette Chin A Loi De Hoog de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Zo runt ze sinds tien jaar eigen internationale onderneming vanuit Almere met vestigingen in Amsterdam en Düsseldorf, was ze bestuurslid van de VBA ( Vereniging Bedrijfskring Almere) maakt ze momenteel onderdeel uit van de adviesraadraad Floriade Business Club. Daarnaast is ze lid RvT van een Zorgboerderij buiten Almere. Antoinette Chin A Loi De Hoog is niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de stad Almere gedreven door ambities: “We moeten onszelf bewust worden van het belang van het lokale bedrijfsleven en de impact die onze stad nationaal en internationaal kan hebben.”

Met haar toetreding tot de vereniging VNO-NCW, heeft Antoinette Chin A Loi De Hoog een duidelijke visie voor ogen. De vereniging VNO- NCW heeft als doel het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren. 

Ondernemers zijn de motor van de economie van een landDe vereniging is tweeledig opgebouwd, en richt zich zowel op regio’s als op branches. Chin A Loi De Hoog is bestuurslid bij Flevoland van de regio Midden, waar naast Flevoland ook Utrecht, Gelderland en Overijssel onder vallen. “We houden ons met verschillende speerpunten bezig, zoals de infrastructuur, internationalisering, het regionale energieakkoord. ontwikkeling arbeidsmarkt en andere actualiteiten, In ons bestuur zijn verschillende sectoren en Flevolandse regio’s vertegenwoordigd, zodat er een gezonde mix ontstaat. In mijn geval dus zakelijke dienstverlening en Almere. Zo kunnen we landelijk en politiek gezamenlijk ons hard maken voor de zaken die voor alle bedrijven belangrijk zijn, zodat er in Nederland en ook in de stad Almere en overig Flevoland een aantrekkelijk ondernemersklimaat is, kijkend naar de toekomst. Want de ondernemers zijn de motor van de economie van een land, maar ook van een stad en regio en dan is er een goed lokaal bestuur nodig.”

Almere 

“Almere is relatief onbekend en soms onbemind buiten Flevoland. Of in ieder geval staan we niet altijd op de kaart zoals we daadwerkelijk zijn, namelijk de stad die zich onderscheidt als Growing Green City met potentie en unieke innovatieve perspectieven op gebied van bv. voedsel en energie”. Het is te merken dat onze stad soms ondergeschikt is aan andere steden die even groot of zelfs kleiner zijn dan Almere. Hoe vaak je niet hoort: “Oh, ik wist niet dat Almere dit had” of “Ik had geen idee dat dit bedrijf in Almere zat”. Er gebeurt zoveel meer dan nu bekend is. Almere krijgt steeds meer een eigen identiteit en het uitdragen ervan is minstens zo belangrijk. Zelf vindt Chin A Loi De Hoog dat Almere juist een stad is die inmiddels jong volwassen en zelfstandig is en waar veel mogelijkheden tot ondernemen en ontplooiing zijn. “Er is letterlijk en figuurlijk ruimte om te ondernemen met nieuwe initiatieven en innovatieve projecten. Die kans wordt landelijk steeds vaker gezien, maar nog lang niet voldoende .” “Almere zet jezelf op een voetstuk”, zeg ik dan.

Floriade 

Als lid van de adviesraad Floriade Floriade Business Club weet Antoinette Chin A Loi De Hoog als geen ander hoe gevoeg dit onderwerp soms ligt bij inwoners en ondernemers van Almere. Er is regelmatig kritiek op de plannen en uitvoering van het wereldtuinbouwtentoonstelling die in april van 2022 van start gaat. Niet helemaal terecht, vindt de onderneemster. “Het is de jonge stad Almere gelukt om deze wereldtuinbouwtentoonstelling van kaliber naar Almere te halen, hoe geweldig is dat. Ook al waren er downs, laten we dit behaalde successen uitdragen. Als lid van de adviesraad denken we mee over het programma van de leden van de FBC, en wisselen we ideeën uit hoe we ondernemers kunnen laten meeprofiteren van het event én vooral ‘the legacy’. Met de overige actieve adviesraadleden zijn we daar constructief mee bezig en is de boodschap vooral ‘kijk vooruit’ en laten we historie bouwen zodat het lokale bedrijfsleven meeprofiteert. 

Ik heb een duidelijke visie op het werken van de toekomstCourtesie International Business Affairs

Zelf begon ze tien jaar geleden haar eigen internationale vertaalbureau Courtesie, dat zich met name richt op hoogwaardige vertalingen en tolkdiensten voor expertisegebieden in het bedrijfsleven. Het ondernemerschap is voor Chin A Loi De Hoog iets waar ze een duidelijke visie op heeft. “Ik onderneem vanuit een tweeledige visie. Ik wil het beste voor mijn klanten en het beste voor mijn personeel. Daarin durf ik best onderscheidend te zijn. Het beste voor mijn klanten houdt in dat ze altijd op ons kunnen terugvallen in kwaliteit en flexibiliteit. Vertalingen hebben soms spoed, en aangezien we ook met internationale bedrijven werken in andere tijdzones, komt het regelmatig voor dat we buiten kantooruren om werken. Dat doen we graag voor ze, want ik wil dat ze weten dat we daarin hun partner zijn.” Ook qua personeel heeft Courtesie een duidelijke visie. Chin A Loi De Hoog legt uit: “Ik vind het heel belangrijk dat werk en persoonlijke omstandigheden goed bij elkaar passen. Bovendien geloof ik in inclusie en diversiteit voor een optimaal team waar ruimte is voor verschillende inzichten. Dat betekent dat ik ook mensen in dienst heb met wat afstand tot de arbeidsmarkt. Als uitgangspunt kijk ik vooral naar potentie en mentaliteit van collega’s, een CV is niet altijd belangrijk. Bij klanten hanteer ik maatwerk en bij personeel moet dat ook mogelijk zijn, uiteraard passend bij de functie. Alles is eigenlijk bespreekbaar. Het mooie is dat je daar heel trouw, betrokken en goed functionerend personeel dat tevreden is, voor terugkrijgt. Ik zie dat als het werken van de toekomst. Gezamenlijk ontwikkelen en in gesprek blijven en zo het maximale bereiken. Ik zeg altijd: “Aansturen doe je alleen bij machines.”

Universiteit 

Als het gaat om Almere, heeft Chin A Loi De Hoog zeker nog een duidelijke visie voor ogen. “Wat een grote aanwinst zou zijn voor de verdere groei van de stad is relevante uitbreiding van het onderwijsaanbod. En dan met name een universiteit, net als elke andere grote stad. Trek dit naar een hoger plan, zodat juist jong talent in Almere blijft en omgekeerd Almere jong talent kan aantrekken. Ze kunnen hier dan studeren, stage lopen, leggen direct contact met het bedrijfsleven, wat zorgt voor een stuk kennisbehoud en kennisontwikkeling in Almere. Hier zal de stad, en ook het gekoppelde bedrijfsleven, enorm van profiteren. Er zijn plannen om gedeeltelijk onderwijs van de VU Amsterdam in Almere te laten plaatsvinden, dat zou al een mooi begin zijn. Maar ik denk ook dat een stad als deze echt wel rijp is voor een eigen universiteit zodat zij niet alleen blijft hangen onder de gevestigde orde.”