Liza Dehzad, eigenaar van Judica Letselschade. (Foto: aangeleverd)
Liza Dehzad, eigenaar van Judica Letselschade. (Foto: aangeleverd)

Almeerse juriste in top-10 van VIVA400 succesvolle vrouwen

Interviews

Liza Dehzad is de eigenaar van Judica Letselschade uit Almere. In 2019 werd Dehzad uitgeroepen tot Upcoming Talent Legal Women, en dit jaar eindigde ze in een hoge top-10 notering van de Viva 400. “Mijn verhaal en achtergrond zijn misschien niet standaard. Maar mijn bedrijf is dat ook niet. Waar ik vandaan kom en wat mijn dromen zijn, hebben er juist voor gezorgd dat ik dit allemaal bereikt heb.” 

Aan het woord is Liza Dehzad, sinds 2016 eigeaar van de eenmanszaak Judica Letselschade. Een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in aansprakelijkheid als gevolg van ongevallen, zoals bijvoorbeeld verkeersongevallen en bedrijfsongevallen. “Dat is heel ruim,” vertelt Dehzad. Medische aansprakelijkheid en mishandelingszaken doe ik niet, maar voor de rest ben ik inzetbaar voor alle vormen van letselschade. Dat kan gaan over schade na een ongeluk op de werkvloer, maar ik heb laatst ook een aansprakelijkheid gedaan over een ongeval tijdens het schaatsen afgelopen winter.”

Gevlucht 

Wie Dehzad hoort praten, is al snel onder de indruk van haar kennis, haar kunde en haar ambitie. Ze legt uit waar deze gedrevenheid vandaan komt. “Ik ben geboren in Afghanistan. Daar kon ik niet naar school, en dat vond ik verschrikkelijk. Ik wilde zo graag leren, en dan vooral leren lezen. We hadden thuis een dienblad met letters erop en het deed me zoveel pijn dat ik niet wist wat die letters en woorden betekenden.” Vanwege de situatie in Afghanistan vluchtte ze op 7-jarige leeftijd samen met haar familie naar Nederland. Hier woonden ze de eerste tijd in een asielzoekerscentrum. “Eerst kon ik natuurlijk niemand verstaan, maar ik mocht wel voor het eerst in mijn leven naar school. Leergierig als ik was, telde ik zelfs de Nederlandse woorden die ik leerde. Ik weet nog dat dat op een gegeven moment 100 woorden waren, ik glom van trots.”

Letselschade 

Liza Dehzad doorliep glansrijk het basisonderwijs en belandde als een van de betere leerlingen op het gymnasium. Hierna volgde een studie rechten aan de universiteit van Tilburg, met een dubbele master. “Ik ben me gaan specialiseren in letselschade toen mijn vader een ongeluk kreeg. Ik ging me verdiepen in aansprakelijkheid en wilde alles doen om mijn vader juridisch bij te staan. Dat zit in me, en dat zit nog steeds in me, voor elke cliënt waarvan ik de belangen behartig.”

Dilemma

Na het afstuderen werkte Dehzad bij diverse kantoren. Toch bleef er iets knagen bij de juriste, zeker nadat ze moeder werd van een dochter. “Kort gezegd was ik niet gelukkig. Ik zag mijn kind te weinig. Ik besefte me dat ik een keus moest maken. Het was het dilemma van een hoogopgeleide vrouw: een carrière of kinderen? Ik wilde zowel de beste letselschade jurist zijn, maar zeker ook de beste moeder voor mijn dochter. De oplossing was dat ik voor mezelf een eigen kantoor ging beginnen, waarin ik mijn eigen uren bepaal en ook mijn visie kan uitdragen. Het is de beste beslissing die ik ooit genomen heb.”

‘Verschaf mij recht’ 

Sinds 2016 is Judica Letselschade een feit. Judica, Latijn voor ‘Verschaf mij recht’, is een eenmanszaak, maar een uitbreiding is op komst. “Er is werk genoeg, maar ik zoek wel iemand die bij me past. Iemand die hard werkt, maar voor wie de balans met het privéleven ook belangrijk is.

Ik maak gebruik van de vrijheid die ik mezelf heb gegeven, maar ik zet me wel voor 100% in. Dat is dan ook wat ik van mijn toekomstige kantoorgenoot verwacht.”

Onderscheidingen

Dat de onderneming Judica Letselschade succesvol is, blijkt ook uit de verschillende onderscheidingen en nominaties die ze op haar naam mag schrijven. Vorig jaar eindigde de Almeerse juriste in de top-10 van de VIVA400 succesvolle vrouwen. En het jaar daarvoor werd ze door Legal Woman verkozen tot Upcoming Talent 2019. Dehzad moest het opnemen tegen de advocaten van de grote Zuidas kantoren Veritas, Dentons, Boekel, Stibbe en Allen & Overy. “Dat ik die onderscheiding heb gewonnen, is een kroon op mijn werk. Natuurlijk geloof ik in wat ik doe met mijn eigen onderneming, maar dat ik van grote kantoren heb gewonnen, dat heeft me echt bevestigd dat ik het goede pad heb gekozen. En dat pad wil ik nog heel graag heel lang bewandelen.”

Meer informatie over Judica Letselschade: www.judicaletselschade.nl