Het Almeerse uitgeversbedrijf van spellen en puzzels zag haar omzet met meer dan 50% stijgen. (Foto: aangeleverd)
Het Almeerse uitgeversbedrijf van spellen en puzzels zag haar omzet met meer dan 50% stijgen. (Foto: aangeleverd)

Hoe corona zorgt voor een top-omzet bij Almeerse spellen-uitgever 999 Games

Interviews

Een avondje Catan, 30 Seconds, of Regenwormen spelen, is iets waar menigeen met veel plezier aan meedoet. Zeker in de coronatijd, waar mensen vaker noodgedwongen met elkaar in huis zitten, is een bordspel populairder dan ooit. Dat merkt ook de uitgever van bovenstaande, en nog veel meer, bordspellen. 999 Games is het Almeerse uitgeversbedrijf van spellen en puzzels en zag haar omzet de afgelopen maanden, juist dankzij de coronacrisis, met meer dan 50% stijgen.

Aan het hoofdkantoor aan de Wormerweg 2 in Almere is het rustiger dan normaal. Tenminste als het om de aanwezigheid van mensen gaat. Want de werkzaamheden zijn juist het afgelopen jaar flink toegenomen. Karina Zantinge is Marketing & Event Coördinator bij het Almeerse bedrijf en vertelt: “We weten dat veel bedrijven lijden onder de coronacrisis, dat is echt vreselijk en we leven ook mee met ondernemers in zwaar weer. Tegelijk hebben wij als bordspel-uitgever het geluk dat juist in deze tijd mensen teruggrijpen naar ouderwets thuis-vermaak. En dat betekent dat de vraag naar bordspellen en puzzels enorm is toegenomen. We hebben het drukker dan ooit.”

Hoogopgeleid

Bij 999 Games worden de meeste spellen niet zelf bedacht, op een enkele uitzondering na, maar het bedrijf richt zich vooral op de uitgeef-licenties. Dat betekent dat er specifiek voor de Nederlandse markt wordt ingekocht. “Nederlanders zijn wat dat betreft andere spelers dan bijvoorbeeld Amerikanen. Daar zie je dat spellen veel heftiger en competitiever zijn. In Nederland houdt men vooral van ‘gezellig’ spelen, het gaat om het samenzijn. Wat we wel steeds meer zien, is dat ook studenten en hoogopgeleide mensen voor het eerst of juist opnieuw teruggrijpen naar de bordspellen als hobby.”

Postorderbedrijf

Dertig jaar geleden begon 999 Games in 1990 als een postorderbedrijf. Dat werd al snel een succes en de onderneming bleef groeien. Het Almeerse bedrijf werd de afgelopen jaren steeds bekender met het uitgeven van bekende spellen zoals Catan, Pinguin, Tapestry, Beverbende, 30 Seconds, Carcasonne, Wingspan en Weerwolven. Inmiddels werken er in Almere ruim 30 mensen vast in dienst en een even groot aantal invalkrachten staat paraat om extra drukte aan te kunnen. Het assortiment bestaat uit honderden bordspellen, kaartspellen en accessoires. Veel producten zijn genomineerd voor Speelgoed van het Jaar en sommige hebben de prijs ook gewonnen. Wat is het succes van de onderneming, waarvan het lijkt dat de groei nog lang niet zijn top heeft bereikt?

Familiezaak

Zantinge denkt hardop: “Ik denk de combinatie van met veel plezier werken en goed kijken naar wat onze doelgroep is. We zijn een echt familiebedrijf. De eigenaar Michael Bruinsma wordt binnenkort 69 jaar. Hoe gaaf is het, gezien zijn leeftijd, dat hij nog steeds meehielp in het magazijn tijdens de drukke periodes vorig jaar. Dat kenmerkt het bedrijf, met zijn allen de schouders eronder.”

Influencers

Het relatief jonge bedrijf maakt ook op een moderne manier reclame. Zo zet 999 Games regelmatig influencers in om hun bestaande en nieuwe spellen te promoten. “We kijken dan naar wie goed past bij een bepaald spel. Diegene mag het spel dan van ons spelen en er eerlijk over vertellen. Te gek als iemand dan enthousiast is. We werken hier bijvorrbeeld samen met Milan Knol, het broertje van Enzo, maar ook met Nienke Plas en Bas Smit, de man van Nicolette van Dam.”

Zomervakantie

Of de medewerkers van 999 Games in de komende zomer kunnen uitrusten van het stormachtige jaar, is nog maar de vraag. Zantige vermoedt dat de drukte de rest van 2021 alleen nog maar zal oplopen. “Zoals het er nu naar uitziet met corona zullen we niet, of niet zoals we gewend zijn, op vakantie kunnen. En dat betekent dat mensen dan toch weer gaan kiezen voor gezelligheid thuis. En dat betekent ook spelletjes doen of puzzelen. En na de zomer gaan we alweer richting de feestdagen, wat voor ons normaal gesproken al de drukste tijd van het jaar is. Ik verwacht dat we voorlopig dus nog wel even zoet zijn.”