Piet Buijten, Cees Oostwouder, Jacco Oostwouder en Niels Oostwouder. (Foto: Fred Rotgans)
Piet Buijten, Cees Oostwouder, Jacco Oostwouder en Niels Oostwouder. (Foto: Fred Rotgans)

Grondlegger Almeerse markt viert 45-jarig bestaan

Eigen Zaken

Het is dit jaar precies 45 jaar geleden dat het Almeerse bedrijf Oostwouder Events ontstond. Ooit begonnen als een echte marktkramen verhuurder, maar inmiddels hebben de eigenaren een veel breder aanbod aan diensten. En terwijl op dit moment de 2e generatie aan het roer staat van de Almeerse onderneming, staat de 3e generatie al klaar om in de toekomst het stokje over te nemen. 

Noem een evenement in Almere, en het is zo goed als zeker dat Oostwouder Events erbij betrokken is. Of het nu gaat om alle belangrijke festivals in Almere zoals bijvoorbeeld Zomer in Haven, Koningsdag, Steiger Festival of het Terrassen Festival: Oostwouder Events zorgt voor de benodigde materialen om de evenementen tot een succes te maken.

Eerste markt
Oorspronkelijk begon het bedrijf met het verhuren van marktkramen. Het is zelfs vanaf de allereerste markt op 29 april 1977 in Almere Haven dat Oostwouder de kramen voor de kooplui neerzette. Jacco Oostwouder, de huidige eigenaar samen met zijn compagnon André Groen, kan het zich nog goed herinneren. “Mijn vader Cees regelde dat toen, samen met de eerste marktmeester in die tijd, Piet Buijten. Ik ging ook mee, maar was toen nog niet erg onder de indruk van de kleinschalige markt. Er stonden niet veel meer dan tien kraampjes op die eerste markt. Mijn vader wilde niks van mijn commentaar weten, hij zei tegen me: Let maar op jongen, hier ga jij later je boterham verdienen. En hij heeft gelijk gehad. Beide mannen zijn nu respectievelijk 84 en 93 maar Piet en Cees hebben echt aan de wieg gestaan van de markt in Almere.”

De markt trekt nog steeds 400.000 bezoekers per jaar

Drukke tijden
In de jaren die volgden, groeide niet alleen de eerste markt in Almere, ook kwamen er al wekelijkse markten bij in Almere Stad en later in Almere Buiten. “In de hoogtijdagen van de markt hadden we alleen al in Haven 80 wekelijks kramen neer te zetten. Ook buiten Almere verzorgden we markten, op een gegeven moment zaten we op veertien markten in vijf dagen. Drukke tijden waren het. Inmiddels is het allemaal wat minder grootschalig en zijn er ook steeds meer verkoopwagens in plaats van marktkramen, maar ik vind de markt nog steeds het grootste evenement van de stad. Globaal ruim 400.000 bezoekers per jaar.”


De drie generaties Oostwouder: Niels, Jacco en Cees. (Foto: Fred Rotgans)  

Derde generatie
Het bedrijf is een echte familieonderneming, waar momenteel de derde generatie al aan het werk is. Jacco vertelt: “Inmiddels heb ik 28 jaar geleden het bedrijf overgenomen van mijn vader. Sinds vier jaar doe ik het samen met André Groen, en is mijn zoon Niels, die nu 31 is, al ruim 9 jaar mede-eigenaar. We merken dat de evenementenbranche een steeds grotere rol speelt in de diensten die we aanbieden. Juist in die evenementen ligt de toekomst, vandaar dat ook mijn zoon zich daar op richt.”