Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).
Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).

Man-vrouw ondernemingen

Column

Ik ben advocaat en mijn man, Joris, is dat ook. De stap om samen een advocatenkantoor te beginnen was logisch. In augustus 2014 zijn we gestart en dit jaar bestaan we alweer tien jaar. 

Cliënten weten in de regel niet dat wij een getrouwd stel zijn. Ik laat mij daar niet gauw over uit en dus is Joris ten overstaande van cliënten ‘gedegradeerd’ tot collega. Sinds wij dus ook dat zakelijk huwelijk zijn aangegaan, is het mij opgevallen dat er veel man-vrouw-ondernemingen zijn in Almere. Vele daarvan zijn niet bepaald onsuccesvol en zij bestaan al een flink aantal jaren. Denk aan de Wijnkelder van Marja en Rob,  Almeer Notaris van Nicoline en Auke, Strand 22 van Marina en Martin, Thermen La Mer van Daniëlle en Pieter en Mint van Selma en Michel. Jullie vullen dit rijtje ongetwijfeld aan.

Man-vrouw-ondernemingen kunnen volgens mij succesvol zijn doordat de partners een 100% gezamenlijk belang hebben, zowel privé als zakelijk. Als het juist is, dan gunnen zij elkaar individueel alle plezier en geluk, ook in de uitvoering van werkzaamheden. Waardering en begrip hebben voor elkaar is in veel gevallen gemakkelijker en sneller gegeven aan je levenspartner dan aan een ander. Een sterke onderlinge band zie ik toch wel als een sleutel tot succes. Die bestaat natuurlijk ook tussen ‘gewone’ partners van ondernemingen. Ik denk dan meteen aan de directie van deze A-Zaken, Ron en Martin. Zij zijn niet getrouwd, maar toch samen één kracht. Al jaren! 

Ik wens iedereen, en in het bijzonder alle partners van alle Almeerse ondernemingen, nog heel veel mooie en succesvolle jaren waarin waardering en plezier centraal blijft staan.

Kimberley Valentien,
Voorzitter VBA