Raymond Pappot en Herman Peeters tijdens een recent congres in januari. (Foto: aangeleverd)
Raymond Pappot en Herman Peeters tijdens een recent congres in januari. (Foto: aangeleverd)

VMP & Partners: ‘Credit management belangrijk voor gezond bedrijfsleven’

Bedrijfsprofiel

Credit management is over het algemeen geen kernactiviteit van een ondernemer, maar wel enorm belangrijk voor een financieel gezond bedrijf. Credit management professionals kunnen ondernemers ontzorgen bij zaken als debiteurenbeheer, kredietinformatie en incasso. “Het is het mooiste vakgebied dat er is”, vinden Raymond Pappot, eigenaar van Incasso- en Adviesbureau VMP & Partners, en Herman Peeters, voorzitter van het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB).

“Het werkgebied is enorm breed en dynamisch. Zo had ik vanmorgen de financieel directeur van een grote multinational aan de telefoon en sprak ik een paar uur later met de bezorgde vader van een zoon die betalingsachterstanden heeft. Dat maakt ons werk zo mooi en daarom doe ik dit ook al 36 jaar”, vertelt Pappot. ‘Niemand wordt voor de grap debiteur’, dat is al sinds de oprichting in 1997 het credo van VMP & Partners. “En dat houden we ook altijd voor ogen. Iemand kan door allerlei omstandigheden in de financiële problemen belanden en dan kun je zomaar een brief van een incassobureau op de mat krijgen.”

‘Niemand wordt voor de grap debiteur’

Veel ondernemers wachten volgens Pappot te lang met het ter incasso overdragen van onbetaalde facturen. “Je wilt als ondernemer jouw vorderingen wel betaald zien, maar tegelijkertijd wil je de relatie met je klanten goed houden. Daarom worden aanmaningen vaak te lang uitgesteld, met als gevolg dat je als ondernemer zelf ook in financiële problemen kan komen. Wij kunnen die taak overnemen, op een respectvolle manier”, aldus Pappot. “Mensen zeggen weleens dat ze een dreigbrief van ons hebben ontvangen, maar dat is het niet. Wij zien een debiteur niet als de tegenpartij, maar als iemand die mogelijk geholpen moet worden. Wij geven altijd de mogelijkheid om contact met ons op te nemen voor een betalingsregeling. Faillissementen vragen we ook bijna nooit aan, want dan gooi je echt de deur voor iemand dicht. Ons uitgangspunt is altijd te zoeken naar een oplossing. Dat is de menselijke maat die heel belangrijk is in ons vak.”

‘Minder mannen in pakken, maar veel meer dynamiek’

Brancheorganisatie VCMB verenigt organisaties die gespecialiseerd zijn in één of meer deelgebieden van credit management. Voorzitter Herman Peeters: “Wij adviseren de politiek inzake wet- en regelgeving, fungeren als netwerkplatform en zorgen voor kennisoverdracht door het organiseren van ronde tafelgesprekken, webinars en conferenties.” Ook creëert het VCMB aandacht voor het vakgebied, bijvoorbeeld onder jongeren. “Zij hebben creditmanagement en incasso wellicht niet direct op het vizier bij het kiezen van een studie. Terwijl het juist een heel interessante en dynamische werkomgeving is. Dat bleek ook wel tijdens de afgelopen CreditExpo in november. Minder mannen in pakken, maar veel meer dynamiek.”

Ondernemers ontzorgen

Credit management is volgens Peeters en Pappot een vakgebied dat echt een ‘purpose’ dient. “Het is van groot belang voor een gezond bedrijfsleven. Professionals kunnen ondernemers daarin ontzorgen”, zegt Peeters. “Hoe beoordeel je als ondernemer bijvoorbeeld of er risico’s zijn verbonden aan het zakendoen met een nieuwe klant? Welke betalingsafspraken zijn er te maken en hoe worden deze vervolgens nagekomen? Is er sprake van fraude of kans op een faillissement? En zo ja, wat zijn dan de juiste stappen die gezet kunnen en moeten worden? Professionals kunnen snel en adequaat antwoord geven op dit soort vragen. Beschikbare data over consumenten en bedrijven kan worden ingezet om te voorkomen dat particulieren of bedrijven blijven bestellen als ze eigenlijk niet kunnen, of willen, betalen.”

Interessante branche voor IT’ers

Het zijn overigens niet alleen economisch of juridisch geschoolde mensen die werkzaam in deze branche. “Ook voor IT’ers is het een interessant werkgebied. Deze branche staat bekend als innovatief, met slim gebruik van data. Dit biedt dan ook veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld een data-scientist of IT-developer”, vertelt Peeters. “Er wordt druk geëxperimenteerd met Artificial Intelligence en Machine Learning. Chatbots en Selfservice betalingsportals zijn inmiddels zeer gangbaar en kleinere vorderingen worden veelal automatisch afgehandeld, Het blijft echter ook echt mensenwerk. Verbinding zoeken, luisteren, begrip tonen en samen met de klant komen tot een structurele oplossing.”

 

VMP & Partners
Sidderaalpad 5 Almere
036 5460505
info@vmp-partners.nl
www.vmp-partners.nl

VCMB
0346-558055
www.vcmb.nl