De Invorderingsspecialist: ‘Crediteuren worden doelbewust als bank gebruikt’

Algemeen

Gesteund door het onderzoek van Het verbond voor Credit Management Bedrijven (VCMB), waaruit blijkt dat het betaalgedrag van Nederlandse bedrijven steeds slechter wordt, houdt Invorderingsspecialist.nl een pleidooi voor een nog strakker debiteurenbeleid.
“Ondernemingen zien in hun leveranciers een goedkope bank. Als je dat toelaat als organisatie dan kom je op termijn zelf in de betalingsproblemen, omdat je eigen liquiditeit daardoor onder druk komt te staan. Daarom pleiten wij bij onze opdrachtgevers voor een strak en consequent debiteurenbeleid. Daarmee voorkom je dat problemen bij de afnemers ook jouw problemen worden, aldus Sebastiaan Baldinger, directeur van Invorderingsspecialist.nl.
Het VCMB, verwacht dat het nog erger wordt. Deze conclusie trekt zij uit een jaarlijks onderzoek van de incassobedrijven naar trends en ontwikkelingen in het betaalgedrag van bedrijven. In een poging iets aan het probleem te doen, stellen bedrijven kortere betalingstermijnen in. Van gemiddeld 31 dagen vorig jaar naar 27 dagen dit jaar. Ook worden incassobureaus eerder en vaker ingeschakeld. 19 procent doet dat binnen een maand na vervaldatum. Vorig jaar was dat 11 procent.
Baldinger: “Dat zijn veelal lapmiddelen en worden ingezet op het moment dat het al te laat is. Als ondernemer moet je eerder je eigen verantwoordelijkheid nemen en je debiteuren vormen in jouw regime. Dat schept naar beide kanten duidelijkheid. Bovendien merk je dan al snel of een opdrachtgever liquide is. In onze dagelijkse praktijk merken we dat het opzetten van een goed debiteurenbeleid loont. Je moet er tegenwoordig echt bovenop zitten en ervoor zorgen dat uitstaande posten niet te lang uitstaan of, erger nog, onnodig hoog oplopen.’’ Invorderingsspecialist.nl is het online platform voor alle mogelijke diensten die kunnen worden in gezet om facturen of vorderingen te incasseren. Of het nu gaat om het opzetten van een adequaat en effectief debiteurenbeleid of het onder gerechtelijke dwang innen van een vordering: de invorderingsspecialist wijst met raad en daad de weg.