Nelleke Kleinleugenmors, relatiemanager bij het EEF.
Nelleke Kleinleugenmors, relatiemanager bij het EEF.

EEF helpt ondernemers belangeloos bij besparen

Bedrijfsprofiel

Ondernemers hebben het zwaar: door de oorlog in Oekraïne rijzen de energiekosten de pan uit. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd dan zich druk maken hoe ze hun bedrijf kunnen verduurzamen. Toch valt daar waarschijnlijk het snelst besparing te halen. Zeker met de hulp van het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) die belangeloos hulp biedt.

“Wij helpen ondernemers, groot of klein, bij het zoeken naar oplossingen om te besparen op energie”, zegt Nelleke Kleinleugenmors, relatiemanager bij het EEF. “We zijn door de provincie in het leven geroepen om de energietransitie te versnellen. Maar zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn komt er een onverwacht voordeel want er valt voor ondernemers snel winst te behalen. En we werken op non-profit basis.Verduurzamen levert vaak direct resultaat op

Ondernemers hebben genoeg vragen, merkt Kleinleugenmors. En veel daarvan kunnen snel beantwoord worden. “We hebben een gratis online kennisbank, maar we kunnen ook langskomen voor een adviesgesprek.” Zo is het onder meer mogelijk een energiescan aan te vragen. Kleinleugenmors: “Dan loopt een expert het bedrijfspand door en kijkt waar er bespaard kan worden. Voor de hand liggen oplossingen als zonnepanelen of isolatie, maar dat is slechts een klein deel van de mogelijkheden. Er is veel meer. Waarom zou je die kansen laten liggen? Het kan echt om heel veel geld gaan.”

Financieringsmogelijkheden

Het is echt heel simpel om in contact te komen met het EEF. Via de gemeente, netwerkorganisaties maar ook gewoon via de website www.eef-flevoland.nl. “Dan komt er een relatiemanager langs die de situatie komt bekijken en de mogelijkheden bespreekt”, zegt Kleinleugenmors. “Met de verduurzamingsvoucher kunnen we risico’s verlagen bij de voorbereiding van maatregelen doordat we  een deel van de voorbereidingskosten financieren. Kan een ondernemer de kosten niet dragen, dan hebben wij ook financieringsmogelijkheden voor de investering in de maatregelen zelf. Dat betreft een snelle standaard financiering (kan in vier weken uitgekeerd) of een maatwerkfinanciering die meer toegesneden is op het specifieke project.”

Verplicht

Er valt dus snel duurzame winst te halen voor ondernemers. Bijkomend voordeel is dat het pand wordt verduurzaamd. Dat is ook wettelijk vereist. “Kantoorpanden moeten voorzien zijn van het C-label. Meer dan de helft voldoet hier nog niet aan. Op een gegeven moment zal dat tot boetes gaan leiden. Transitie is dus sowieso noodzakelijk. Dan kan je het maar beter nu doen, met de hulp van het EEF. De provincie Flevoland loopt landelijk echt voorop in deze ontwikkeling. Wij zijn er voor de ondernemers en we doen het graag.”

Toekomst 

Want uiteindelijk gaat het om de toekomst van ons allemaal, stelt Kleinleugenmors. “Ik heb zelf twee kleine jongens op de wereld gezet. Onze kinderen verdienen een gezonde leefomgeving. Dat beseffen ook ondernemers steeds meer. Het mes snijdt met de EEF echt aan twee kanten: kosten besparen en een duurzame leefomgeving.