Almere City FC behaald certificaat Label Veilig Sociaal Klimaat
Almere City FC behaald certificaat Label Veilig Sociaal Klimaat Ron Baltus

Almere City FC slaagt cum laude voor Label Veilig Sociaal Klimaat

Partnernieuws

Almere City FC is cum laude geslaagd voor het Label Veilig Sociaal Klimaat. Almere City FC is de eerste voetbalclub die het certificaat op niveau zilver heeft behaald en is de eerste gecertificeerde Keuken Kampioen Divisie club. Het label is in samenspraak met de KNVB in het leven geroepen met als doel het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag, racisme en discriminatie binnen een sportomgeving.

De KNVB heeft Kiwa’s label Veilig Sociaal Klimaat opgenomen in de licentie-eisen voor het betaald voetbal. Almere City FC is cum laude geslaagd voor het certificaat. Dit betekent dat er geen probleemgebieden zijn geconstateerd. ‘’Almere City mag heel trots zijn, het is de eerste voetbalclub die het certificaat op niveau zilver heeft behaald,” aldus Anne van Diemen, schemamanager Zorg en Welzijn van Kiwa. “Er zijn drie niveaus: brons, zilver en goud. Zilver houdt in dat de club niet alleen het veiligheidssysteem goed heeft ingericht, maar ook al bezig was met analyses over verbeterpunten. Almere City kijkt daar al langer naar, er wordt voorgesorteerd op de toekomst. Er zijn dan ook geen tekortkomingen geconstateerd, maar alleen punten die nog beter kunnen.’’

Oproep van Toon Gerbrands
De samenwerking tussen de KNVB en Kiwa is ontstaan in 2020, toen voormalig algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV tijdens een gastcollege een oproep deed om een kwaliteitslabel voor een veilig sportklimaat te ontwikkelen. Kiwa heeft naar aanleiding van die oproep een norm ontwikkeld. 

Van Diemen: “Het label is opgezet en toetsbaar gemaakt vanuit de blik van hulpverleners. Het label geeft aan wat er moet gebeuren maar hoe je dat doet is aan de clubs zelf. We kijken naar verschillende elementen. Zo moet er een gedragscode zijn, moet er een procedure voor meldingen zijn en moet de organisatie een vertrouwenspersoon hebben. Bovendien moet binnen de club het veiligheidssysteem een gespreksonderwerp zijn, zodat iedereen weet dat het er is. Daarnaast toetsen we of ze grensoverschrijdend gedag kunnen signaleren en kunnen oplossen dat geldt voor trainers, spelers, gastgezinnen, vrijwilligers, echt voor iedereen binnen de organisatie. Je slaagt als je een systeem hebt waarbij je signalen weet op te vangen en maatregelen neemt om de club veiliger te maken.”

Vanaf 2024 is certificatie verplicht voor clubs uit de Keuken Kampioen Divisie.  Almere City FC is de eerste Keuken Kampioen Divisie club die het certificaat ontvangt.

“Almere City FC heeft er bewust voor gekozen om als eerste Keuken Kampioen Divisie club deze certificatie aan te gaan. We zijn gecertificeerd op het gebied van sociale veiligheid. Onze manier van werken en communiceren vergroot de preventie van onveilig gedrag, “ aldus Christian Wiedeman, Chief Everyone Matters van Almere City FC. “We zijn heel erg blij met het behalen van dit certificaat. Een veilige werkomgeving zien we als ontzettend belangrijk voor de groei van Almere City FC. Steeds meer zijn wij een hub voor samenwerking met burgers, bedrijven, organisaties en instellingen. En dan is het fijn dat iedereen zich vrij en fijn voelt in de bijdrage die zij hierin leveren.” Wilt u meer weten over het Label Veilig Sociaal Klimaat? Ga naar www.kiwa.nl/lvsk.