(Foto: www.osjw.nl)
(Foto: www.osjw.nl)

Politie wil dat Almeers bedrijf OSJW stopt met ondersteunde surveillance

Algemeen

Inwoners van Almere ondersteunen bij onprettige situaties in de nacht en het veiligheidsgevoel in de wijk vergroten. Dat is wat Danny van Krimpen voor ogen heeft met zijn bedrijf OSJW (Ondersteunende Surveillance Jeugd en Wijk). De politie heeft hem echter gesommeerd hiermee te stoppen. “Terwijl ik met dit vernieuwende concept juist de hulpdiensten ontlast”, stelt Van Krimpen. 

OSJW ondersteunt inwoners van Almere bij situaties waar (nog) geen noodzaak is om de hulpdiensten te laten komen. “Denk bijvoorbeeld aan een alleenstaande moeder zonder auto die ’s nachts naar de spoedpost moet, omdat de dokter haar kindje even wil zien ter beoordeling. Of een oudere die zich zorgen maakt over onbekende mensen die zich ’s nachts op straat ophouden, maar waarvoor de politie niet direct zou hoeven uitrukken”, aldus Van Krimpen. “Wij kunnen in dit soort situaties mensen een lift geven, of langskomen om een kijkje te nemen en een gesprekje te voeren. Doordat wij ’s nachts actief zijn, gaat er ook een preventieve werking van uit. Zo kunnen wij verdachte situaties melden bij de politie, zoals een poging tot inbraak of vernieling.”  

Extra ogen en oren in de wijk

Mensen kunnen voor 14 euro per maand lid worden om een beroep te kunnen doen op de diensten van OSJW. “Ik heb in mijn auto een EHBO-kit en AED die is geregistreerd bij Hartslag.nu, zodat ik kan reageren op reanimatie-oproepen.” Hoewel Van Krimpen veel positieve reacties krijgt, stuit zijn initiatief ook op weerstand. De politie zegt namelijk dat toezicht houden op de openbare weg een taak van de politie is. “Het is wettelijk niet toegestaan dat dit door anderen instanties wordt uitgevoerd”, aldus een woordvoerder van de politie. Van Krimpen stelt dat de politie daarvoor echter niet genoeg mankracht heeft. “Ze maken daarom wel dankbaar gebruik van inwoners voor extra ogen en oren in de wijk. Denk aan het project WAAKS, waarbij hondenbezitters tijdens het uitlaten een oogje in het zeil houden, en de buurtpreventieteams bijvoorbeeld. Als het vrijwillig gebeurt is dat allemaal prima en verdient het een schouderklop. Maar als je het als betaalde service aanbiedt, wordt het blijkbaar een ander verhaal.” 

‘Geen beveiligingsbedrijf’

De politie geeft ook aan dat OSJW geen benodigde vergunning en registratie heeft voor beveiligingswerkzaamheden. “Maar we zijn ook geen beveiligingsbedrijf”, benadrukt Van Krimpen. “Ik heb overigens wel alle beveiligingsdiploma’s die je kunt bedenken. Ik heb geen registratie omdat je als beveiligingsbedrijf niet op de openbare weg actief mag zijn, terwijl mijn werkgebied juist de openbare weg betreft.” 

Voordat hij OSJW startte heeft hij zijn initiatief voorgelegd aan zowel de gemeente als de politie. “De gemeente zei er geen problemen met te hebben als de politie dat ook niet had. De politie zei geen bezwaar te hebben als de gemeente dat ook niet had”, vervolgt Van Krimpen. In een telefoongesprek heeft de politie hem vorige week echter gesommeerd om te stoppen met zijn diensten. “Er zou ook een brief onderweg zijn, maar die heb ik nog steeds niet ontvangen”, zegt hij. “Ik geloof nog steeds in dit concept, maar ik denk dat ze niet goed weten wat ze ermee aan moeten. Het is een service die nog niet bestaat. Misschien zijn ze bang voor wildgroei als het succesvol blijkt te zijn.” 

Samenwerking 

Van Krimpen gaat graag met de gemeente en politie in de gesprek. “Het zou mooi zijn als we tot een samenwerking kunnen komen, waarbij mijn diensten kunnen worden uitgevoerd binnen vastgestelde kaders en ook door een bestuursorgaan getoetst kunnen worden.” Vooralsnog vindt hij daarvoor zowel bij de gemeente als de politie geen gehoor. Dat OSJW is gesommeerd om te stoppen, betekent volgens de politiewoordvoerder niet dat Van Krimpen per direct zijn werkzaamheden moet neerleggen. “Hij heeft een bepaalde periode om zijn werk af te ronden.”

De ondernemer vindt het een hele vervelende situatie. “Want op deze manier zijn mensen toch huiverig om lid te worden van OSJW. Ik ben van mening dat ik alles binnen de wettelijke kaders doe. Zolang er geen juridische gronden zijn die mij verplichten om te stoppen, ga ik gewoon door.”