René Peeters (Foto: aangeleverd)
René Peeters (Foto: aangeleverd)

Oudgediende René Peeters vervangt zwangere Veeningen

Algemeen

Wethouder Maaike Veeningen (D66) is donderdag met zwangerschapsverlof gegaan. Ze wordt de komende maanden vervangen door partijgenoot René Peeters. 

Veeningen is in Almere wethouder op de portefeuilles Economische Ontwikkeling, Mbo en Hbo, Ontwikkeling Centrum Stad, Stedelijke Vernieuwing, Sport, Diversiteit en Inclusiviteit. Peeters, die van 2010 tot 2018 al wethouder in Almere was, neemt gedurende de afwezigheid van Veeningen haar volledige portefeuille over.
Fractievoorzitter Meke Smeulders van D66 liet de gemeenteraad weten niet lang te hebben hoeven nadenken over de vervanger voor Veeningen. “De portefeuille is te belangrijk om niet in te vullen. We zochten daarom een ervaren bestuurder, het liefst uit Almere. Daarbij dachten we gelijk aan Peeters. Gelukkig bleek hij bereid.”

Niet lang nadenken

Ook voor Peeters was de keuze niet moeilijk, zo gaf hij aan. “Ik vind het een heel erg grote eer om voor zo’n belangrijke post gevraagd te worden. Dat zal niet eenvoudig zijn, want Maaike heeft als wethouder meer ervaring dan ik: acht jaar in Amstelveen en nu ook al jaren in Almere.”

Nacht van Peeters

René Peeters was in zijn periode wethouder van Onderwijs, Jeugd en ook Sport. In zijn bestuursperiode was de ‘Nacht van Peeters’ een moeilijk moment. De wethouder wilde een voor een paar maanden een instroomstop instellen op lichte vormen van jeugdhulp, omdat het geld op was. Met een ‘motie van treurnis’, op initiatief van de PvdA, werd dit besluit teruggedraaid. Peeters ontraadde de gemeenteraad de motie te steunen, maar dat gebeurde niet. Na een vergadering die tot in de kleine uurtjes duurde, werd de motie (met 19 stemmen voor en 17 stemmen tegen) aangenomen. Daarop besloot Peeters de motie uit te voeren.

Onderwijs

Peeters is het meest thuis in het Onderwijs. In Almere werd hij eerst directeur van de Klaverweide, later clusterdirecteur en weer later bestuursmanager Openbaar Onderwijs. In 2010 werd hij wethouder.  “Ik wist al heel vroeg – als 13-jarige – dat ik onderwijzer wilde worden”, zei hij in een interview met deze krant. Daarin kwam hij ook nog terug op de ‘Nacht van Peeters’ waarin hij zei achteraf blij te zijn dat de gemeenteraad later toch akkoord was gegaan met vier nieuwe maatregelen om de kosten voor Jeugdhulp terug te dringen.
Naar verwachting keert Veeningen in maart op haar post terug.