Jordy Hilt (rechts) van Veteranen in Aktie werkt ook samen met de stichting Ambulancewens. (Foto: aangeleverd)
Jordy Hilt (rechts) van Veteranen in Aktie werkt ook samen met de stichting Ambulancewens. (Foto: aangeleverd)

Stichting Veteranen in Aktie zoekt steun van ondernemers

Algemeen

De Almeerse ondernemer Jordy Hilt zet zich met de stichting Veteranen in Aktie in voor veteranen die het door fysiek of mentaal letsel moeilijk hebben. “Door het vervullen van wensen willen wij hen een positief duwtje in de rug geven”, vertelt hij. Om nog meer wensen en projecten te kunnen realiseren, is de stichting op zoek naar sociaal-maatschappelijk betrokken ondernemers die een steentje wil bijdragen. 

Kleine dingen kunnen volgens Hilt al grote impact hebben. “Het kan een rondleiding zijn op een vliegbasis, een rit in een sportwagen of een bezoek aan een dierentuin bijvoorbeeld.” Inmiddels heeft de stichting al 27 wensen vervuld, met een zeer beperkt budget. “De meeste wensen zijn gerealiseerd door ons netwerk, mensen die onze veteranen een warm hart toedragen.”

Kameraadschap

Zelf is de Almeerder tijdens zijn diensttijd drie keer uitgezonden naar Mali. “Ik heb er gelukkig niks aan overgehouden, maar er zijn genoeg veteranen die kampen met klachten als PTSS bijvoorbeeld.” Wel mist hij de kameraadschap sinds hij in 2018 uit dienst is getreden. “Ik weet dat er in Almere tussen de 1000 en 1050 veteranen zijn, maar ik ken er slechts een paar. Er gebeurt hier niet zoveel voor veteranen”, zegt hij. “Het zou fijn zijn om in Almere meer verbondenheid te hebben. Het gevoel van onvoorwaardelijk klaarstaan voor elkaar, mis ik enorm in de burgermaatschappij.” 

Stichting

Mede daarom besloot hij in actie te komen voor veteranen die het moeilijk hebben. In 2021 richtte hij de stichting Veteranen in Aktie op. “Het is begonnen met een erestoet van Tweede Wereldoorlog-voertuigen langs het huis van een veteraan in coronatijd, om te laten zien dat hij er niet alleen voor staat”, blikt Hilt terug. “We bouwen nu stap voor stap een mooie en professionele stichting op. Belangrijk daarbij is een groot netwerk van mensen die onze veteranen een warm hart toe dragen”, aldus Hilt. 

Documentaire Bronbeek

De stichting is ook in contact gekomen met Bronbeek, een opvangtehuis voor veteranen in Arnhem. “Daar gaan we een documentaireserie over maken. We willen veteranen in portretvorm in beeld brengen, zodat zij hun verhaal kwijt kunnen. Hun verhalen kunnen we bijvoorbeeld op scholen laten zien, om jongeren te laten beseffen hun vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Promotiefilms

De stichting filmt en produceert ook promotiefilms voor initiatieven die het welzijn van veteranen kan vergroten. “We hebben bijvoorbeeld een promotiefilm gemaakt voor een kinderboek, speciaal voor gezinnen waarvan een of beide ouders PTSS heeft. Dit boekje heet ’Een kast vol’.”

Bedrijven die de stichting willen steunen, financieel of door het aanbieden van diensten, kunnen voor meer informatie terecht op veteraneninaktie.nl of mailen naar jordy@veteraneninaktie.nl.