Ondernemer en advocaat Barry Swart. (Foto: Fred Rotgans)
Ondernemer en advocaat Barry Swart. (Foto: Fred Rotgans)

Swart Advocaten: ‘De wens van de cliënt staat altijd centraal’

Bedrijfsprofiel

“Wie er gelijk heeft in een zaak, doet er niet zoveel toe. Het gaat erom dat de wens van de cliënt altijd centraal staat.” Het zijn de woorden van Barry Swart, advocaat in Almere. Volgend jaar in 2024 viert Swart Advocaten zijn 10-jarig bestaan als advocatenkantoor. Toch kijkt Almere Zaken nu al met eigenaar en advocaat Barry Swart terug op zijn jaren als ondernemer. Want hoe is zijn bedrijf in zo’n relatief korte tijd zo succesvol geworden? En wat is de drijfveer van de Almeerse advocaat, voor nu en in de toekomst?

Hij heeft een bekend gezicht in Almere en de veel Almeerders kennen hem ook bij naam én titel. Advocaat Barry Swart. Toch weet niet iedereen wat de advocaat en eigenaar van Swart Advocaten en zelf advocaat, precies doet. “Dat komt met name omdat recht een echt breed vakgebied is. Bovendien ben ik in mijn beginjaren in een breed scala aan zaken als advocaat begonnen en heb ik me juist de laatste jaren steeds meer gespecialiseerd in een aantal vakgebieden, waaronder het arbeids- en ondernemingsrecht en het vastgoedrecht.”

Zinvol
Hoewel Barry als kind al maatschappelijk betrokken was, droomde hij niet van een toekomst als advocaat. Met een moeder werkzaam op de juridische afdeling van het Leger des Heils, beseft hij al jong dat hij ook iets zinvols voor de maatschappij wil doen. In eerste instantie viel de keus op een studie Politicologie, maar al in het eerste jaar merkt Barry dat dit niet perfect bij hem past. “Ik voelde dat ik naast theorie ook praktisch bezig wilde zijn, ik besefte me dat mijn ambitie veel meer bij het recht lag en maakte toen de overstap naar een studie rechten. Daar bleek alles te kloppen.”

Groot hart
Toch bleef de eerste jaren het maatschappelijk gevoel de belangrijkste drijfveer. “Ik ben begonnen bij een sociaal advocatenkantoor. Deed veel pro deo zaken en kwam op voor cliënten uit verschillende lagen van de samenleving. Nog steeds heb ik een groot hart, maar ik ben daarin wel veranderd. Vroeger wilde ik mensen helpen, alles voor ze doen. Voelde ik als het ware mee met de emotie. Tegenwoordig zie ik dat anders. Zeker sinds ik sinds 2014 mijn eigen praktijk heb, ben ik anders naar het vak gaan kijken. Mensen worden het meest geholpen door ze zélf hun keuzes te laten maken, maar wel met het beste juridische en eerlijkste advies dat ze kunnen krijgen. En dat krijgen ze van me. Niemand heeft er iets aan dat ik meehuil of meega in de emotie van de cliënt. Het is veel waardevoller als ik uitleg wat de mogelijkheden zijn om je recht te behalen. En nee, dat gelijk halen gebeurt zeker niet altijd in de rechtszaal. Het is leuk om te pleiten, nog steeds, maar we streven er echt naar om dat zo min mogelijk te doen. Het is vaak zinvoller om er onderling goed uit te komen.” Voor Swart geldt in dat verband dan ook dat het uiteindelijk niet uitmaakt wie er gelijk heeft, als de gewenste uitkomt voor de cliënt gevonden wordt.

Alles in Nederland wordt gedomineerd door de wet

Dynamiek 
“Het mooie van recht is dat je het in ieder facet van de samenleving terugziet. We hebben wetten, en iedereen heeft ermee te maken, of je een particulier bent, of een ondernemer. Het recht staat aan het begin van alles, maar ook is het recht voortdurend in beweging, omdat wetten worden aangepast naarmate zaken zich in de praktijk voordoen. Dat dynamische, is wat recht zo boeiend maakt.”

Barry noemt het voorbeeld van de Covid-pandemie. “Wat er daar gebeurde was nog nooit eerder gebeurd in Nederland. Een lockdown? Grenzen dicht? Het had allemaal grote gevolgen voor mensen én bedrijven. Er konden bijvoorbeeld contracten over leveringen uit het buitenland niet nagekomen worden en wie betaalde er daar de gevolgen van? De rechter moest beslissen, maar in contracten en was vaak niets te vinden over pandemieën van dergelijke omvang. Je ziet dat dan het recht razendsnel verandert. Rechters doen uitspraken, contracten worden aangepast met clausules specifiek voor deze situaties en ook de wetgeving wordt aangepast.”

Recht in het hart van de stad

Partnerschap
In 2014 begonnen. Volgend jaar bestaat het kantoor 10 jaar. En wat gebeurt er de 10 jaar daarna? Als Barry de vraag wordt gesteld waar hij zichzelf en zijn kantoor over tien jaar ziet, verschijnt er onmiddellijk een grote glimlach op zijn gezicht. “Ik ben pas net begonnen, er is nog zoveel dat ik van plan ben. Mijn netwerk in Almere breidt zich steeds verder uit, door heel Nederland. En sowieso wil ik heel graag dat Hakan Yücesan, nu al werkzaam bij ons, partner in de firma wordt. Maar ik zie ook mogelijkheden om samen te gaan werken met andere advocaten, met ieder zijn eigen rechtsgebied. Op deze manier kunnen we een groot kantoor worden, dat voor alle rechtsgebieden de juiste kennis in huis heeft. Zodat we op ieder vlak de juiste juridische hulp kunnen bieden. Maar hoe we ook groeien, ik blijf nog steeds de advocaat die het beste wil voor zijn client. En die, mocht het nodig zijn, altijd 24/7 bereikbaar is.”


Contactgegevens: 

Swart Advocaten
Busplein 34
1315 KV Almere

W: www.swartlaw.nl
M: info@swartlaw.nl
T: 036 – 760 18 48