De Staat van Flevoland (Foto: aangeleverd)
De Staat van Flevoland (Foto: aangeleverd)

Hoe staat Flevoland ervoor? Economische ontwikkeling in kaart gebracht

Algemeen

Tijdens het evenement De Staat van Flevoland is de eerste Flevoland Monitor gepresenteerd. Op donderdag 6 april verzamelden ruim 200 Flevolandse ondernemers zich bij Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad voor alle ins en outs omtrent de Flevolandse economie.

Dagvoorzitter Marco Smit besprak tijdens de plenaire opening van het evenement enkele bevindingen uit de eerste Flevoland Monitor in een panelgesprek met voorzitter Economic Board Flevoland Femke Rientsma, Hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek VU Henri de Groot, gedeputeerde van de Provincie Flevoland Jan-Nico Appelman, en Regionaal econoom RaboResearch Rogier Aalders. Ook onderzoeker regionale economie bij het kenniscentrum Technologie van hogeschool Windesheim Friso de Vor nam deel aan dit gesprek.

Bovengemiddelde economische ontwikkeling

Uit het rapport blijkt bijvoorbeeld dat de Flevolandse economie een sterke ontwikkeling doormaakt die op verschillende punten het landelijk gemiddelde overtreft. Het bruto regionaal product van Flevoland nam de afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld sterker toe dan het bruto landelijk product, de werkgelegenheid groeide harder dan het landelijk gemiddelde en het aantal bedrijfsvestigingen in Flevoland kwam in een ware stroomversnelling terecht.

Ontwikkeling arbeidsmarkt

Een andere factor die in Flevoland structureel boven het landelijk gemiddelde ligt is de arbeidsparticipatie. Onder inwoners van Flevoland tussen de 15 en 75 jaar heeft ruim driekwart een baan. Toch is de vraag naar arbeid in Flevoland nog altijd hoog. Het wordt voor werkgevers steeds lastiger om geschikt personeel te vinden. “Maar voor werkzoekenden betekent de zeer krappe arbeidsmarkt dat zij doorgaans de keuze hebben uit meerdere banen”, stelt onderzoeker De Vor. “Zo blijkt uit de cijfers dat tegen het eind van 2022 een Flevolandse werkzoekende gemiddeld 5 banen voor het uitkiezen had, een jaar eerder ging het nog om gemiddeld 2,8 banen.”

Interactief

Ook het publiek werd betrokken bij het panelgesprek. Smit stelde vragen over verschillende aspecten omtrent de Flevolandse economie waar alle aanwezigen middels een app antwoord op konden geven. Op de vraag ‘Wat kenmerkt volgens jou de Flevolandse economie?’ werden reacties gedeeld als: “Pioniersmentaliteit”, “De transitie naar volwassenwording”, “Logistiek goede ligging”, “Weerbaarheid” en “Groeiende economie”.

Brede welvaart

Het laatste onderwerp van de plenaire sessie was het begrip Brede welvaart. Oftewel, alles wat mensen van waarde vinden. Brede welvaart gaat over inkomen, baanzekerheid, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, werk-privé balans, sociale contacten, maatschappelijke betrokkenheid, subjectief welzijn, huisvesting, veiligheid en milieu. Uit de eerste Flevoland Monitor is naar voren gekomen dat Flevolanders een (iets) lagere brede welvaart ervaren dan het landelijk gemiddelde. Echter, de verschillende in brede welvaart tussen verschillende deelgebieden is klein. Veel groter is het verschil tussen verschillende groepen mensen binnen de deelgebieden. De monitor laat bijvoorbeeld zien dat Flevolanders met een laag inkomen of werklozen een lagere brede welvaar ervaren dan Flevolanders met een hoger inkomen, of niet-werklozen. Overigens zijn deze verschillen landelijk ook zichtbaar.

Op de vraag “Wat is volgens jou de belangrijkste opgave voor Brede welvaart in Flevoland?” werden met name maatschappelijke betrokkenheid, baanzekerheid, werk-privé balans en persoonlijke ontwikkeling genoemd door de aanwezigen in de zaal.

Programma

Na het plenaire deel stonden er nog een ronde werksessies en een ronde inspiratiesessies op het programma. Aanwezigen konden kiezen uit drie werksessies:

  1. - Personeelstekort Flevoland? Oplossingen!
  2. - Waterstof? Kansen voor Flevoland!
  3. - Regionale Lobbykracht – Flevoland op de Haagse agenda

Voor de tweede ronde bestond de keuze uit drie inspiratiesessies:

  1. - Kanteldenken in een chaotische wereld
  2. - Maak kennis met NLR!
  3. - Boerderij van de Toekomst

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel waar, onder het genot van een hapje en drankje, voldoende tijd en ruimte was om na te praten, kennis en ervaring uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen.

Meer informatie over de Flevolandse economie? Download de Flevoland Monitor via www.economicboardflevoland.nl/flevoland-monitor 

Economic Board Flevoland

Economic Board Flevoland is een gezamenlijk initiatief van bedrijfsleven, (beroeps)onderwijs, gemeenten en provincie Flevoland. De Board zet zich in voor ondernemerschap en duurzame groei in Flevoland. Om de groei in de regio te versterken werkt Economic Board vanuit de thema’s Behoud van talent, Toegang tot kapitaal, Ondernemersnetwerken, Versterken groeisectoren en Versterken van imago.