Martin en Marina Ort, eigenaren Strand22 nemen award Starter van het jaar 2023 in ontvangst
Martin en Marina Ort, eigenaren Strand22 nemen award Starter van het jaar 2023 in ontvangst Fred Rotgans

Starter van het jaar 2023: Strand22

Algemeen

Samen hebben ze circa 75 jaar ervaring in het ondernemerschap, maar geen ervaring in de horeca branche en daardoor ook nooit de intentie gehad om zelf een horeca gelegenheid te starten. Toch hebben Martin en Marina Ort voor hun strandpaviljoen Strand22 de Ondernemersprijs 2023 in de categorie Starter van het jaar ontvangen.

Na 75 jaar ondernemerservaring is deze startersprijs de kroon op ons werk

“We hebben veel ervaring als ondernemers. We hebben supermarkten gehad en natuurlijk de Bruna hier in het centrum, maar nog nooit een horeca gelegenheid. Om dan na zoveel jaar ondernemen een startersprijs te winnen is heel bijzonder en echt de kroon op al het werk dat we verzet hebben om Strand22 te realiseren.” Vertelt Marina Ort trots over hun startersprijs.

Succes vanaf de eerste dag

Het ondernemersduo heeft nooit de intentie gehad een horeca zaak te openen. Wel waren de beide ondernemers ervan overtuigd dat de Esplanade, zeker met de aanleg van het strand, een mooi strandpaviljoen verdient. Toen er onder andere ondernemers geen animo bleek om een dergelijke zaak te openen op deze locatie hebben Martin en Marina Ort besloten toch zelf een zaak te starten. Zonder ervaring, en zonder idee wat de impact van dit initiatief zou zijn, openden zij begin 2022 de deuren van Strand22. “We hadden nooit gedacht dat Strand22 vanaf dag één zo’n succes zou worden. De hele zomer zat het hier vol en hebben we het razend druk gehad. Dat heeft al onze verwachtingen overtroffen. Van een rustige opstartfase was geen sprake.” Door de grote drukte in combinatie met de ontdekkingsreis binnen het horeca vak besloten de ondernemers al snel en gedeelte van hun plannen op de lange baan te schuiven. Waar boot- en supverhuur eigenlijk voor zomer 2022 op de planning stond zijn deze plannen doorgeschoven naar 2023. “Het was gewoon niet te doen om dat ook nog uit te rollen. Als we het doen willen we het goed doen en dat was met de overweldigende drukte in de zomer niet mogelijk. Komende winter gaan we nog eens rustig kijken hoe we deze plannen in 2023 wel kunnen ontvouwen.”

Winterseizoen

Maar ook in de winter hoeven gasten zich niet te vervelen bij Strand22. Met dagmenu’s, een speciaal kerstmenu, DJ avonden in 70’s en 80’s stijl, een groot feest op oudjaarsavond en vele andere activiteiten biedt het Strandpaviljoen ook in de winter een gevarieerd programma. Met als overeenkomst dat alle activiteiten gericht zijn op een wat oudere, moderne doelgroep met een ‘back to the 70’s/80’s’ look and feel en een relaxte sfeer waar je lekker tot rust kunt komen.

Met onervaren, maar gemotiveerd personeel zijn we dit avontuur gestart. En dat heeft heel goed uitgepakt

Personeel

Het lijkt nu misschien alsof het allemaal vanzelf gaat bij Strand22, maar dat is niet helemaal waar. De afgelopen maanden hebben zowel Martin en Marina Ort als alle werknemers van de organisatie keihard gewerkt om samen dit succes te behalen. “Behalve dat wij geen horeca ervaring hadden, had het grootste deel van ons personeel ook nog geen horeca ervaring. Horeca personeel met ervaring was heel moeilijk te vinden dus zijn wij een andere weg ingeslagen. Met onervaren, maar gemotiveerd personeel zijn we dit avontuur gestart. En dat heeft heel goed uitgepakt.” Naast ervaring heeft ook de corona pandemie zijn invloed gehad op Strand22, ondanks dat de zaak niet met lockdowns te maken gehad heeft. “We merkten in het begin dat jongeren die bij ons kwamen werken door het vele thuiszitten een achterstand op het gebied van communicatie hebben opgelopen. Lange tijd ging alles digitaal waardoor jongeren het op de werkvloer in het begin lastig vonden om bijvoorbeeld gasten aan tafel aan te spreken. Daar hebben we samen aan gewerkt en dat gaat nu gelukkig heel goed, maar dat was echt wel een duidelijk merkbare nasleep van de corona pandemie.”

We doen het samen

Onderneemster Marina Ort neemt haar personeel overal in mee. “Ik vind het belangrijk dat iedereen alles kan en weet. Dat mensen zich kunnen ontplooien en kunnen groeien. Strand22 is een veilige werkplek voor de jongeren die hier werken waar ze veel leren en samen iets heel moois neerzetten. In andere bedrijven die wij gehad hebben namen we ook altijd het personeel overal in mee. Dat heeft altijd goed uitgepakt en nu gelukkig ook weer. Al ons personeel is enorm gemotiveerd en betrokken en daar zijn wij heel dankbaar voor, want we doen het samen.”

www.strand22.nl