UMB Group maakt plannen voor groener en uitnodigender stadscentrum (Foto: aangeleverd)
UMB Group maakt plannen voor groener en uitnodigender stadscentrum (Foto: aangeleverd) Social Sisters

UMB Group maakt plannen voor groener en uitnodigender stadscentrum

Algemeen

UMB Group, de nieuwe eigenaar van het stadscentrum, heeft plannen om het centrum groener en uitnodigender te maken. Het grote aantal winkels en horeca dat zich de afgelopen tijd in het centrum gevestigd heeft bevestigd dat Almere een plek is waar ondernemers zich graag willen vestigen. De herontwikkeling en toekomstige plannen voor het stadscentrum zullen die positie vermoedelijk alleen maar verder versterken.

Onlangs werd fase 1 van de herontwikkeling van het gebied rond het Stationsplein door Kroonenberg Groep afgerond. De eerste huurders zijn inmiddels in de nieuwe huurwoningen rond het station getrokken. De meeste commerciële ruimtes zijn verhuurd en het kunstwerk ‘Stad op Waterspiegel’ heeft in de passage tussen het Stationsplein en het busstation een plekje gekregen.

Verhuizingen en nieuwkomers Stationsstraat

De vernieuwingen in en rond het station hebben tevens gezorgd voor ruimte voor nieuwkomers Bobba Tea, Tao Bento en Mallika Thai Food aan het Stationsplein. In de Stationsstraat is Etos verhuisd naar een groter pand op nummer 7-9-11 en zal ook Zeeman naar een nieuw pand verhuizen. Nieuw in de straat zijn Levi’s op nummer 36 en Miss Elite op nummer 20. De voormalige openbare wc’s aan de Metropolestraat zijn opgesplitst en verbouwd. Hiermee is de overlast op deze locatie opgelost. Het naastgelegen Barista Café heeft een deel van de ruimte overgenomen en in de andere helft verkoopt Mel’s ijs & lekkers zoete lekkernijen.

Jos Geurtjens, Commercieel Beheer Vastgoed bij Kroonenberg Groep, is blij met de ontwikkelingen: “De Stationsstraat was al een gezellige straat waar mensen graag kwamen, maar door de nieuwe huurders in zowel de Stationsstraat zelf, als op het Stationsplein, in combinatie met de upgrade van het Stationsplein krijgt Almere Centrum echt de entree die het verdient voor mensen die met de trein een dagje komen shoppen. Ook mensen die hier wonen en werken of als forens gebruikmaken van het gebied zullen de fraaie opknapbeurt en nieuwe faciliteiten weten te waarderen. Met de verhuizing van diverse winkels en horeca wordt de andere hoek van het Stationsplein klaargestoomd voor de start van fase 2. Hierbij zullen onder andere de oude panden van Etos, Pearle, Rhodos, Coolcat en Zeeman worden gesloopt. Door nieuwbouw worden 40 nieuwe huurwoningen toegevoegd aan de stad en is er straks in totaal zo’n 1.000 m2 commerciële ruimte beschikbaar. We kijken er naar uit hier ook weer bijzondere en leuke huurders te verwelkomen”.

Nieuwe functie het Forum

De plannen van UMB Group reiken verder dan het gebied rond het station en de Stationsstraat. In het hoger gelegen deel van het centrum, het gebied tussen de Schutterstraat en de Esplanade, wil de nieuwe eigenaar van het stadscentrum graag verfraaien met meer zitplekken en mogelijk zelfs miniparkjes. Het Forum speelt daarbij een belangrijke rol. “Dit plein mist nu een beetje een functie waardoor mensen er vooral doorheen lopen, maar niet blijven”, aldus Patrick van Mierlo, van UMB Group. “Mensen moeten hier graag willen komen ook om naast het shoppen even lekker te kunnen zitten te ontspannen, te bellen of te kletsen. En wat ons betreft hoort daar groen bij”.

Naast het Forum mag ook de kruising van de Citadel met de Diagonaal een opknapbeurt krijgen van UMB Group. De komst van Peek & Cloppenburg is daar een mooie eerste stap voor. “Peek & Cloppenburg is een grote speler met een groot aanbod dat zeker veel mensen zal trekken. Om de hoek, aan de Citadel 19 is bovendien recent een bijzondere modewinkel, OKO MAISON, geopend waar drie Almeerse vrienden hun eigen modelabel presenteren. Als we hier wat meer groen kunnen aanbrengen heeft de plek echt de potentie een leuk en mooi plein te worden waar Almere trots op kan zijn”.

Feestshoppen nog aantrekkelijker gemaakt

Peek & Cloppenburg en OKO MAISON zijn niet de enige nieuwkomers in dit gedeelte van het centrum. Aan de Citadel 19 opende supplementenwinkel The Health House en aan de Diagonaal 191 zit sinds kort Dani van Toll Bruidsmode. Dierenspeciaalzaak Jumper opent in januari de deuren aan de Corridor 8. Aan de Traverse 7 kunnen binnenkort de meest heerlijke vlaaien worden gekocht bij Multivlaai en stijlvolle heren en dames met lef kunnen zich vergapen aan de collectie exclusieve modemerken bij Ekademe aan de Schutterstraat 14. Ook aan de Diagonaal zijn meerdere nieuwe winkels te melden. Intimissimi/Calzedonia, op nummer 14, en op nummer 8 en 10 komen respectievelijk een pepernotenwinkel en een kerstwinkel. “Daarmee is de hele Diagonaal gevuld in december wat feestshoppen in Almere Centrum nog aantrekkelijker maakt”, aldus van Mierlo.

Duurzaam en maatschappelijk ondernemen

UMB Group zet los van de groene plannen ook op andere manieren in op duurzaamheid en maatschappelijk ondernemerschap. DDAMA, Dutch Digital Art Museum Almere, krijgt bijvoorbeeld tijdelijk de beschikking over een etalage aan de Diagonaal 38. Hier komen videoschermen waarop voorbijgangers vanaf half november kunst uit de collectie van het museum kunnen zien. “Omdat we een onderneming met korte lijnen zijn, konden we snel een deal sluiten met het museum. We vinden het bovendien leuk om kunstenaars en creatieve projecten op deze manier te helpen. De combinatie van onze Amsterdamse lef en de ondernemende en innovatieve geest die kenmerkend is voor Almere zijn wat ons betreft een perfecte match. We kijken enorm uit naar ons avontuur in Almere Centrum”.

Martin Ort, directeur van de OVSA, de ondernemersvereniging in Almere Centrum, is enorm blij met het enthousiasme en de inzet van beide vastgoedeigenaren. “Almere Centrum bruist als nooit tevoren en heeft een gevarieerder aanbod dan ooit. Het is mooi om te zien dat er ruimte is en blijft voor een mooie mix van lokale ondernemingen, unieke concepten en grote namen. Dat maakt winkelen hier een unieke ervaring. Recente opknapwerkzaamheden door de gemeente en Kroonenberg Groep hebben het gebied nog aantrekkelijker gemaakt en ook de toekomstige plannen van alle betrokken partijen dragen hier straks verder aan bij. We zijn heel benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen maar zien deze met vertrouwen tegemoet en kijken er naar uit samen met onze partners Almere ook landelijk op de kaart zetten als populaire winkelbestemming”.

Etos verhuisd naar groter pand Stationsstraat (Foto: aangeleverd)
Peek & Cloppenburg opent deuren aan Citadel 16 (Foto: aangeleverd)