Jimmy van der Vliet, de nieuwe centrummanager van Buiten. (Foto: Almere Zaken)
Jimmy van der Vliet, de nieuwe centrummanager van Buiten. (Foto: Almere Zaken)

Jimmy van der Vliet, nieuwe centrummanager Almere Buiten: ‘Meer beleving, evenementen, groen en speciaalzaken’

Algemeen

“Almere Buiten Centrum moet een bruisend centrum worden, we gaan het nog beter op de kaart zetten, we gaan het centrum van het stadsdeel nog groener en aantrekkelijker maken dan het al is, en ons extra focussen op ambachtelijke, specialistische winkels of andere functies die beleving creëren”, zegt Jimmy van der Vliet, de nieuwe centrummanager van Buiten. “En het mooie is, alle ondernemers doen mee.”

Dit jaar is, na grote inzet van onder meer de wethouder, Maarten Vroom (Hema) en Yunthai Hu (Breed), een grote stap gezet om Almere Buiten een boost te geven door een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) in het centrum van het stadsdeel op te zetten. Sinds 1 juni is Van der Vliet de nieuwe centrummanager, een functie die bij hem en de BIZ past. “Nu de BIZ er is, doen alle ondernemers in het centrum van Buiten mee”, vertelt Van der Vliet. “Iedereen betaalt mee, en de gemeente verdubbelt daarbij het ingelegde geld vanuit het Fonds Verstelijking Almere. Daardoor is de slagkracht van de ondernemers fors toegenomen. Nu kunnen we in het centrum meer organiseren en regelen waardoor het een stuk aantrekkelijker wordt om hier gezellig te winkelen en te verblijven.”

Beleving

Van der Vliet noemt een aantal zaken die op zijn to-do-list staan: “Het centrum moet een thema krijgen, meer beleving en een aantal evenementen erbij, en een andere soorten winkels aanbieden dan die je in de het centrum van Stad vindt. We gaan ernaar streven van het centrum van Buiten het meest groene- en het meest kindvriendelijke centrum van onze stad te maken. Ja, het is ambitieus, maar laten we de lat zeker niet te laag te leggen.” Onze website Almere Buiten Centrum is trouwens ook recent vernieuwd, ook een bezoekje waard hoor.

Verantwoording

De samenwerking van alle ondernemers is essentieel om deze doelen te halen. “Doordat iedereen meebetaalt, voelen de ondernemers zich gezamenlijk verantwoordelijk voor ons centrum. Dat is een kracht. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er meer uniformiteit komt in het straatbeeld”, zegt Van der Vliet. “Als er rommel op straat ligt op plekken waar het veegwagentje niet kan komen, zullen ondernemers veel meer bereid zijn dat even op te ruimen. Zo maken we gezamenlijk het centrum schoon en veilig.”
De centrummanager gaat er ook naar streven dat de ondernemers samen het lappen van de ramen gaan regelen. “Nu zijn daar geen afspraken over. Laten we dat centraal gaan regelen”, zegt hij, “dan ziet alles er gezamenlijk netjes uit. Het zit hem voor de beleving soms ook in de details.”

Bewoners

Van der Vliet wil de bewoners ook nadrukkelijk betrekken bij de plannen. “Zij kunnen ook ideeën aan ons sturen. Verder willen we in alle whatsapp-groepen van Buiten gaan zitten, om daar de evenementen bekend te maken.”
Een evenement staat al gepland. “Woensdag 6 juli organiseren we het grootste springkussenevenement van Almere, verspreid over de drie pleinen in Buiten. En we kopen dat gewoon lokaal in bij het Almeerse bedrijf Jumping Almere. Dat willen we sowieso gaan doen, lokaal inkopen. Komt er een bijvoorbeeld barbecue, dan schakelen we plaatselijke slager in.”

Vers

“De verswinkels tussen het Globeplein en het Rio de Janeiroplein zouden veel bekender moeten worden”, vindt Van der Vliet. “Prachtige ambachtelijke winkels en op marktdag staan daar ook nog allemaal verskramen omheen. Dit soort bijzonderheden en krachten van Buiten moeten we nog veel meer uitbaten.”