Taco van der Meer, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Almere en eigenaar van Brasserie Bakboord. (Foto: Peter Isaak)
Taco van der Meer, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Almere en eigenaar van Brasserie Bakboord. (Foto: Peter Isaak)

Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Almere, deelt visie personeelstekort

Algemeen

Binnen de zwaarst getroffen sector worden de problemen door de personeelstekorten groter en de door ondernemers getroffen maatregelen steeds drastischer. Almere Zaken is in gesprek gegaan met Taco van der Meer, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Almere en eigenaar van restaurant Bakboord, over de personeelstekorten in de horeca en zijn visie op manieren om de tekorten terug te dringen.

“De situatie is momenteel echt schrijnend. Na twee jaren van corona waarin horeca ondernemers het heel zwaar gehad hebben krijgen ze dit nu ook nog op hun bordje.” Aldus Van der Meer.

Noodgedwongen de deuren sluiten

De horeca ondernemer ervaart zelf ook grote hinder van het personeelstekort en heeft noodgedwongen de openingstijden van zijn zaken aangepast. “Restaurant Bakboord was altijd zeven dagen per week geopend, door personeelstekort in de keuken heb ik helaas het besluit moeten nemen om op zondag en maandag de deuren te sluiten.” In zijn restaurant in Amsterdam zijn de gevolgen van de tekorten nog groter, daar is Van der Meer van zeven dagen per week open voor lunch en diner, teruggegaan naar vier dagen per week open alleen voor diner.
“Wij besteden elke dag tijd aan het werven van nieuwe werknemers, maar het is momenteel echt heel moeilijk. Van elke honderd mensen die we benaderen reageren er ongeveer vijf. Die nodigen we uit op gesprek, en dan komen er maar twee of drie. Als we dan uit die kandidaten iemand een contract aanbieden komt diegene op de eerste werkdag gewoon niet opdagen. Dat is wat er nu gebeurt.” De banen liggen zo voor het oprapen. Mensen die op een functie solliciteren hebben de functie niet echt nodig, want er zijn genoeg andere opties.

Er zijn genoeg mensen

Van der Meer heeft een duidelijke visie op de oorzaak van het personeelstekort: “Er zijn wel mensen, er zijn genoeg mensen. Maar iedereen wil tegenwoordig minder werken.” Waar het vroeger gebruikelijk was om fulltime te werken gaan steeds meer mensen nu vier, of zelfs maar drie dagen in de week werken. “Als je uitgaat van een fulltime werkweek van vijf dagen, gaat er met elke dag dat iemand minder wil werken 20% van zijn of haar werkcapaciteit verloren.” Aldus Van der Meer. Daarnaast is ook de opkomst van zzp’ers groot. Er staan momenteel ruim 1,2 miljoen zzp’ers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dit aantal blijft groeien. “Het uurloon van een zzp’er ligt op dit moment door schaarste op de arbeidsmarkt veel hoger dan het uurloon van iemand die in loondienst is, daardoor kiezen steeds meer mensen ervoor zichzelf als zzp’er in de markt te zetten. Die mensen kunnen dan in drie dagen hetzelfde verdienen als dat ze in loondienst in vijf dagen zouden verdienen.”

Fulltime weer de norm

De oplossing lijkt simpel: iedereen moet gewoon meer gaan werken, fulltime werken moet weer de norm worden. Toch zitten hier een aantal haken en ogen aan. “Door de manier waarop alles in Nederland is geregeld is het voor veel mensen heel ongunstig om meer te gaan werken. Mensen verliezen daardoor bijvoorbeeld een deel of hun hele huursubsidie of zorgtoeslag, waardoor ze eigenlijk voor heel weinig extra inkomsten extra gaan werken. Er wordt dan wel meer gewerkt, maar als de mensen er zelf weinig tot niks aan overhouden is het natuurlijk niet aantrekkelijk om meer te gaan werken.” Mensen met kinderen zitten met een ander probleem, als zij meer gaan werken moeten de kinderen meer naar de opvang en werken ze grotendeels om de extra dagen opvang te betalen. Ook dat is voor een werknemer geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Maatschappij versus overheid

Van der Meer is ervan overtuigd dat de oplossing voor het personeelstekort niet zozeer bij de maatschappij, als wel bij de overheid ligt. “We moeten met z’n allen, gezamenlijk, druk uitoefenen op de overheid. Zij moeten ervoor zorgen dat fulltime werken ook echt loont. Misschien zie ik het verkeerd, maar volgens mij wordt het veel aantrekkelijker om meer te gaan werken als de belastingen verlaagd worden, en de toeslagen worden afgeschaft. Dan ga je namelijk pas echt meer verdienen naarmate je meer gaat werken, en loont het dus ook om meer te werken.” Van der Meer gelooft erin dat mensen wel weer meer willen gaan werken, als het financieel aantrekkelijker gemaakt wordt om die extra uren te gaan werken.

Special: Personeel (Foto: Almere Zaken)