Openstaande vacatures transport en logistieke beroepen Arbeidsmarktregio Flevoland (Foto: aangeleverd)
Openstaande vacatures transport en logistieke beroepen Arbeidsmarktregio Flevoland (Foto: aangeleverd)

Veel vacatures transport en logistiek in Flevoland

Algemeen

De WW-uitkeringen in de provincie Flevoland daalden het afgelopen jaar met een derde. Ook in de transport & logistiek waren er minder werkzoekenden beschikbaar, terwijl het aantal regionale vacatures het afgelopen jaar sterk groeide. Voor werkzoekenden betekent dit een toenemende kans op werk. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de slag als vrachtwagenchauffeur, expediteur en transportplanner.

Eind maart 2022 verstrekte UWV 5.202 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,9% (-100 uitkeringen). Landelijk was de afname met 1,9% even groot. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Flevoland is 36,5%, oftewel 2.990 uitkeringen. Deze afname is iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-34,8%).

Regionaal veel kansen in transport & logistiek door sterke vacaturegroei

Het aantal transport & logistieke vacatures in arbeidsmarktregio Flevoland steeg fors in 2021, terwijl er juist minder werkzoekenden beschikbaar waren. Hierdoor zijn er veel kansen op werk in Flevoland. Bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, expediteur en transportplanner. Op 14 april startte een verkort omscholingstraject, waarbij geïnteresseerden zich onder meer door bedrijfsbezoeken kunnen oriënteren op een baan in de logistiek.

Op 11 mei organiseren de gemeenten Almere en Lelystad met het UWV voor werkzoekenden een vervoersdag met bedrijfspresentaties en speeddates.

Aanhoudende personeelstekorten

Naar verwachting blijven er personeelstekorten in de sector, doordat de economie groeit en er de komende jaren veel medewerkers met pensioen gaan. Wel zijn er onzekerheden over onder andere de wereldhandel en de brandstofprijzen.

De Barometer arbeidsmarkt transport en logistiek geeft meer informatie, bijvoorbeeld over de impact van corona en ontwikkelingen in de verschillende deelsectoren.