(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

VBA wil eerlijke kans voor lokale ondernemers bij aanbestedingen

Algemeen

De Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) wil met de gemeente in gesprek om meer duidelijkheid te krijgen over haar wijze van aanbesteding en daarbij nogmaals benadrukken dat alle lokale ondernemers een eerlijke kans moeten krijgen om mee te doen met een aanbestedingstraject

Dat schrijft de belangenvereniging voor Almeerse bedrijven op haar website. De aanbestedingen van de Floriade hebben bij verschillende Almeerse ondernemers al regelmatig de wenkbrauwen doen fronsen. Zo spanden de Baljetgroep en TSR AV een kort geding tegen de Floriade BV aan. De VBA zegt regelmatig berichten van Almeerse bedrijven te krijgen waarin ze aangeven dat ze niet de kans krijgen om mee te doen bij een aanbesteding.

‘Niet de bedoeling’

Eerder had de toenmalige directeur van de Floriade BV de VBA toegezegd dat dit niet de bedoeling was en dat hij dit zou uitzoeken. Een uiteindelijke terugkoppeling hierop kon niet worden gegeven doordat vrij snel hierna deze directeur de Floriade verliet. ‘Eind december 2021 ontvingen we van een van onze leden weer een alarmerend bericht over de, in zijn ogen, onmogelijke deelname aan een aanbesteding van ditmaal de gemeente Almere. Deze Almeerse ondernemer vertelde dat door de onduidelijke voorwaarden van de opdracht hij geen gedegen offerte kon aanbieden. Deze aanbesteding van de gemeente Almere lijkt zodoende te lijden aan hetzelfde probleem, als de inmiddels ingetrokken aanbesteding van de Floriade.’ Waarschijnlijk betreft het hier vervoersbedrijf Almere Tours, die ook in deze krant liet weten het idee te hebben dat ze bewust gepasseerd worden.

Teken aan de wand

‘De VBA kan en mag in het gegeven geval niet beoordelen of de gemeente Almere in strijd heeft gehandeld met de toepasselijke wet- regelgeving’, schrijft de vereniging, die wel van mening is dat dit signaal ‘een teken aan de wand’ is. De VBA wil daarom met de verantwoordelijke wethouder in gesprek gaan om meer duidelijkheid te krijgen over haar wijze van aanbesteding en daarbij nogmaals benadrukken dat alle lokale ondernemers een eerlijke kans moeten krijgen om mee te doen met een aanbestedingstraject.