De Staat van Flevoland werd live gepresenteerd vanuit Aviodrome in Lelystad. (Foto: aangeleverd)
De Staat van Flevoland werd live gepresenteerd vanuit Aviodrome in Lelystad. (Foto: aangeleverd)

Hoofd RaboResearch: ‘Zet duurzaam ondernemen in Flevoland op de kaart’

Algemeen

“Zet duurzaam ondernemen in Flevoland op de kaart. Dat is de economie van de toekomst.” Die oproep deed Hoofd RaboResearch Otto Raspe tijdens de eerste online editie van De Staat van Flevoland. Raspe ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor Economic Board Flevoland. Economic Board Flevoland is een gezamenlijk gedragen initiatief van bedrijfsleven, onderwijs, gemeenten en de provincie Flevoland. Samen zetten ze zich in voor ondernemerschap en duurzame economische groei in onze provincie. 

Raspe was de hoofdspreker tijdens De Staat van Flevoland, het kennis en inspiratie event over de Flevolandse economie. Dagvoorzitter Joost Hoebink, gedeputeerde Jan-Nico Appelman en voorzitter Femke Rientsma van de Economic Board Flevoland trapten het event af. Appelman: “Ik hoop dat iedereen geïnspireerd raakt om samen te werken aan die economie van morgen. Samen met ons, het onderwijs en het bedrijfsleven. We moeten het met elkaar gaan doen.” Ondernemers, bestuurders en onderzoekers gingen tijdens De Staat van Flevoland met elkaar en met experts in gesprek over verschillende actuele thema’s: het vestigings- en ondernemersklimaat, onderwijs en arbeidsmarkt en de nieuwe economie in Flevoland. Met ruim 200 kijkers was deze eerste online editie goed bekeken.

Vestigings- en ondernemersklimaat

Er is veel vraag naar de bedrijfsgrond en mogelijkheden om te groeien in Flevoland, vanwege de centrale ligging en het goede vestigings- en ondernemersklimaat. Directeur Marco Smit van Horizon Flevoland: “Trek bedrijven aan die sectoren als agrofood, de circulaire economie en de maakindustrie versterken. Laten we meer inzetten duurzaamheid en digitalisering.” 

Onderwijs en arbeidsmarkt

Net als in de rest van Nederland is er in Flevoland een schreeuwend tekort aan personeel. Dat remt de groei van ambities zoals de energietransitie en de woningbouw, ziet Anneke Goudswaard (TNO). Bij het aantrekken en behouden van toekomstige werknemers draait het volgens haar vooral om een andere kijk. Geen vacatures met een ellenlange eisenlijst, maar focus op talenten en vaardigheden. Goudswaard: “Bedrijven, zet je deuren open. Richt instroomfuncties in met een ontwikkelpad er achteraan.”  Innovatie van de beroepspraktijk is de enige toekomstbestendige oplossing, vindt voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim, Henk Hagoort. 

Durven en doen, dat kenmerkt de Flevolandse ondernemersmentaliteit volgens Hajé de Jager. “Je moet als ondernemers wel honger hebben om nog beter te worden. Laten we wel oppassen voor juridisering; dat staat ondernemers in de weg. Het mag best een beetje schuren, om zo vooruit te komen.”

De eerste editie van De Staat van Flevoland is terug te kijken op www.destaatvanflevoland.nl.