Afbeelding
AlmereZaken

‘Scholten effect’ zet Economische ontwikkeling in beweging ‘Kans op zakelijk succes Almere verbeterd’

Algemeen

Bij zijn aantreden koos wethouder Ben Scholten ervoor om niet wethouder Economische Zaken te zijn maar wethouder Economische Ontwikkeling. En in dat ene woord zit het verschil waarvoor hij, als ambassadeur voor Beter en Concreter, voor gaat en staat. Niet zelf doen om het doen op zich, maar de hele economie van Almere echt in beweging brengen en blijvend verbeteren voor ondernemers. Die ontwikkeling is essentieel voor een evenwichtige economische groei.


“Er is de afgelopen jaren door heel veel mensen heel hard gewerkt om de kwaliteit van wat we doen omhoog te brengen en ik ben blij dat Almere nu vol kan vertrouwen op haar eigen vermogen om zakelijk succesvol te zijn”, zegt Scholten. “En we treden de wereld met een duidelijk en inspirerend verhaal tegemoet. De stad is er klaar voor om verder zakelijk te groeien zodra de economie weer aantrekt.”
Tegen de klippen van de economische crisis op heeft de stad de afgelopen jaren het nodige gedaan om haar economische infrastructuur en vestigingsklimaat fundamenteel te verbeteren, stelt Scholten. Hij loopt enkele speerpunten van de afgelopen jaren langs.


Strategische keuzes

“We hebben knopen doorgehakt. De producten die we leveren moeten in orde zijn. Zoals de kwaliteit van bedrijventerreinen. Dat is ook de reden dat we voor deze terreinen online kwaliteitskaarten maken. En er is ook duidelijkheid gekomen omtrent de bestemming van Markerkant. Niet altijd leuk om te horen voor ondernemers, maar ze weten nu na vele jaren discussie wel precies waar ze aan toe zijn. Ook krijgen bedrijventerreinen meer profiel, zoals Stichtsekant, dat zich ontwikkelt zich tot logistieke hotspot met de komst van A-ware en het uitschrijven van een bijzondere tender voor een Facility Point dat voorziet in de behoefte van logistieke bedrijven en de chauffeurs op de wagens.”

Blijvende ontwikkeling

“Er is veel in beweging gebracht. Almere haalde de Floriade binnen. Op velerlei gebied voor de stad een grote kans met Growing Green Cities. Het biedt tal van bedrijven en ondernemers kansen op het gebied van Duurzaamheid, circulaire economie en initiatieven zoals ‘de grondstoffenrotonde’. Ruimte geven aan mensen die de stad maken werkt echt in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de komst van de MultiBazaar naar Almere Buiten of de plannen voor Witchworld. En met ‘Almere houdt van jou’ gaan we daar ook meer onze waardering voor tonen en dat gevoel samen met Almeerders laten zien aan de rest van Nederland. Ook goed samenwerken in regionaal verband is een belangrijk uitgangspunt. We geven bewust veel aandacht aan onze regionale samenwerking met onder andere de Amsterdamse regio, onze buurgemeenten en de provincie Flevoland. Denk bijvoorbeeld aan hoe we actief hebben meegedacht aan de ontwikkeling van luchthaven Lelystad en aangedrongen op vaart die nu in de ontwikkeling zit. We houden bij alles in het vizier dat we concrete stappen in het heden maken en tegelijkertijd de lange termijn helder voor ogen houden. Daarbij horen de clusters die het profiel van de stad versterken. Zoals bijvoorbeeld ICT en Media. Het regieprogramma Data Capital resulteerde dankzij de Economic Development Board (EDBA) tot de oprichting van het ‘Big Data Value Center’, waar inmiddels de eerste drie bedrijven actief zijn. Volgende maand komen er alweer twee bedrijven bij; allemaal startups. Het Big Data Value Center is dus ook een broedplaats voor nieuwe bedrijven. Het TNO is erbij betrokken, dus Almere heeft nu ook een TNO vestiging. En Windesheim start er met een masterclass en volgend jaar een minor ‘Big Data’. Die samenwerking gaat veel betekenen voor de vijftien bedrijven die met big data in onze stad aan de slag zijn en ongetwijfeld nieuwe kansen creëren.”

Excellent gastheerschap

“Met de opening van het Ondernemersplein op 7 maart komt er een kroon op het werken aan de cultuuromslag in het denken met en doen voor ondernemers in Almere. Samen met de KvK en steeds meer andere partners hebben we in het hart van onze stad een centrale ontmoetingsplek gecreëerd. Een plek die recht doet aan wat ondernemers nodig hebben bij hun inzet voor onze welvaart.”