Afbeelding
AlmereZaken

Minder banen en meer bedrijfsvestigingen in Almere

Algemeen

Het aantal banen in Almere is in de periode van april 2012 tot april 2013 met 3 % afgenomen. Het aantal bedrijfsvestigingen is in dezelfde periode met 4,9 % gestegen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar werkgelegenheid onder de Flevolandse gemeenten uitgevoerd door de provincie Flevoland.

De economische crisis in ons land laat zijn sporen op een breed front zien. De ontwikkelingen van de huishoudenconsumptie, bedrijfsinvesteringen, investeringen in woningen en overheidsbestedingen in Nederland zijn al enkele jaren negatief. Dit heeft gevolgen voor de werkgelegenheid. Het aantal banen neemt met 2.750 af en komt op 77.500. Het aantal vestigingen neemt met 750 toe tot 16.400.

De crisis gaat ook aan Almere niet voorbij. De daling van het aantal banen treft in Almere vooral sectoren als bouwnijverheid, zakelijke dienstverlening en de publieke sector waaronder het openbaar bestuur, onderwijs en gezondheidszorg. Ben Scholten, wethouder economische ontwikkeling: “Het is heel jammer dat het aantal banen tot april nog daalde. Maar dit is geen verrassing. Almere is niet anders dan de rest van Nederland. Wat wel gunstig is, is dat het aantal bedrijfsvestigingen stijgt. Weliswaar ook met flink wat starters maar dat is ook belangrijk voor toekomstige groei.”

 Beter perspectief voor 2014

Het CPB, De Nederlandse Bank, de banken en recent nog het UWV voorzien in 2014 lichte economische groei. Ben Scholten: “de afgelopen jaren hebben we de economische structuur verbeterd onder andere door bestaande bedrijven en instanties voor de stad te behouden en nieuwe aan te trekken.” Deze bedrijven vinden tegenwoordig binnen de gemeente één loket en een gastvrij onthaal. Zodra de economie gaat aantrekken zullen deze bedrijven en organisaties uitbreiden en meer mensen nodig hebben. Om dit te faciliteren zal in het volgend voorjaar het Ondernemersplein geopend worden. Ook daarin werkt de gemeente samen met partners als de Kamer van Koophandel en de Economic Development Board Almere.