Eerste groene paal voor de nieuwe DHL HUB. (Foto: aangeleverd)
Eerste groene paal voor de nieuwe DHL HUB. (Foto: aangeleverd)

DHL start bouw klimaatneutrale CityHub in Almere

Algemeen

Met het slaan van een groene heipaal is de bouw gestart van de klimaatneutrale DHL Parcel CityHub voor Almere. Het is de eerste van 26 nieuw te bouwen CityHubs in het Nederlandse netwerk van in totaal 140 lokale vestigingen. De lokale hub in Almere ligt op het bedrijventerrein aan de Neonweg, met goede aan- en afvoermogelijkheden via de snelweg en tevens makkelijke toegangswegen tot de stad. De ingebruikname staat gepland voor april 2022. Op de CityHub rijden bezorgers dagelijks circa 90 routes langs huishoudens, winkels en bedrijven in Almere. Dat gebeurt veelal met elektrische bestelauto’s en uiterlijk in 2025 zelfs helemaal uitstootvrij.

Maaike Veeningen, wethouder van Economische Zaken, laat weten in een reactie: “Met de bouw van deze CityHub kan DHL in de toekomst de dienstverlening in Almere verder uitbreiden. Bedrijven en inwoners zullen hier veel profijt van hebben. Aan de werkgelegenheid van Almere levert deze CityHub ook een belangrijke bijdrage. In totaal zullen 100 personen komen te werken op deze locatie. Bijzonder is dat DHL klimaatneutraal wil zijn in 2025: een all-electric bedrijfspand met in 2025 volledig elektrische bezorging. Dit juich ik enorm toe en past in onze ambitie om de energietransitie op bedrijventerreinen de komende tijd te versnellen.”

26 nieuwe CityHubs

De 26 nieuw te bouwen CityHubs maken deel uit van een netwerk van 140 vestigingen. De CityHubs zijn gevestigd aan de rand van alle stedelijke gebieden, waarmee de ‘last mile’ op de meest efficiënte en duurzame manier kan worden uitgevoerd. Op een CityHub vertrekken gemiddeld 90 ritten per dag, waarvan 60 overdag en 30 in de avond, met korte routes met 100 tot 200 adressen. Korte routes stellen in staat snel te verduurzamen omdat ze met elektrische bestelauto’s, cargo-fietsen of andere kleine voertuigen uitgevoerd kunnen worden. Alle nieuwbouw vindt plaats volgens de hoogste duurzaamheidsnormen van BREEAM. Alle nieuwbouw – ook deze CityHub in Almere - vindt plaats volgens de hoogste duurzaamheidsnormen van BREEAM. De gebouwen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en er wordt gereden met een volledig elektrische vloot. Deze investering maakt deel uit van een uitgebreid programma van 350 miljoen euro. 

Over DHL 

DHL maakt deel uit van Deutsche Post DHL Group. De groep boekte in 2020 een omzet van meer dan 66 miljard euro. Met het oog op maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij de samenleving en het milieu, draagt de groep bij aan het streven naar emissievrije logistiek in 2050. De divisies van DHL bieden klanten expertise in nationale en internationale expres- en pakketzendingen, e-commerce- en fulfillmentdiensten, lucht- en zeevracht, transport via de weg en het spoor en industrieel supply chain management. Het wereldwijde netwerk omspant meer dan 220 landen met 400.000 medewerkers.