De eerste Korte Keten Automaat staat in Almere. (Foto: aangeleverd)
De eerste Korte Keten Automaat staat in Almere. (Foto: aangeleverd)

Almere heeft eerste Korte Keten Automaat

Algemeen

Op het Forum in Almere kunnen voorbijgangers nu snel en makkelijk lokale producten kopen. De Korte Keten Automaat won eerder dit jaar de Wij.land innovatieprijs. Met het prijzengeld werd een coöperatie opgericht en is het concept verder uitgewerkt. Met hulp van DGA Vending en de Dutch Food Week is nu de eerste automaat gerealiseerd.

De producten gaan vergezeld door recepten en een speciaal opgenomen audioboodschap van de boer. Oprichter Christina Reuter: “We zijn er trots op dat hij er nu echt staat, onze eerste automaat. En we vinden het mooi dat ons initiatief wordt gesteund door de provincie en het Ministerie van Landbouw. Want wij willen veel meer van dit soort automaten op drukbezochte plekken in Nederland zetten!”

Almere en Flevoland

Jan-Nico Appelman, gedeputeerde voor de provincie Flevoland, was de officiële eerste klant van de automaat. Onder toeziend oog van de aanwezigen haalde hij een fles appelsap uit Zeewolde uit de automaat. Hij gaf aan het belangrijk te vinden dat dit soort initiatieven de ruimte krijgen, omdat het boeren een betere plek in de keten geeft. Appelman: “Ik ben blij dat nu juist deze mogelijkheid ontstaat in Almere. We kunnen hiermee het Flevolandse voedsellandschap laten zien in de stad.” Ook oprichter Eva Flantua verheugd zich over de plaatsing van de automaat op deze plek: “Voor mij is het te gek dat we een automaat neer kunnen zetten in mijn eigen provincie Flevoland. Maar het is ook gewoon de perfecte locatie. Er gebeurt hier veel spannends op voedselgebied.”