Wethouder Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)
Wethouder Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)

Visie van de wethouder: Hartverwarmende veerkracht

Column

We zitten inmiddels meer dan een jaar in de corona-misère. Een jaar dat ik mij anders had voorgesteld. Als wethouder Economische Ontwikkeling zie ik hoeveel ondernemers in onze gemeente zich een slag in de rondte werken om het hoofd boven water te houden. Vanuit de gemeente proberen we onze betrokkenheid te tonen en leven we mee met onze ondernemers. Maar ik begrijp ook dat je daar als ondernemer geen brood voor kunt kopen. Dat is frustrerend, en in de eerste plaats voor de ondernemers.

Ook ik worstel met de impact van corona. Mijn eigen werk veranderde natuurlijk ook. Als wethouder was ik veel op pad, was dagelijks in de stad en in gesprek met Almeerders. Die momenten mis ik het meest. Deze spontane gesprekken inspireerde mij, zorgde ook dat ik steeds weer nieuwe inzichten kreeg en hoorde wat er in de stad leeft.

Daarvoor in de plaats zijn online bijeenkomsten gekomen, webinars georganiseerd en kleinschalige ontmoetingen geregeld. Afgelopen jaar sprak ik op deze manier verschillende Almeerders om te horen hoe het met hen en hun werk ging. Ik sprak met jongeren, met ouderen, met winkeliers, ondernemers en horecamensen, die allemaal proberen het hoofd zo goed en zo kwaad als het kan hun hoofd boven water te houden. Die verhalen raken mij. Ik zie en hoor hoe groot de impact van Corona is en hoe dit de levens van veel mensen bepaalt.

Wat er in onze gemeente leeft, brengen ik en mijn collega wethouders over aan het kabinet. Samen zoeken we een balans tussen het bestrijden van het coronavirus en de effecten daarvan op de economie en de mensen. Dat valt niet mee en we stellen lang niet iedereen tevreden, helaas.

Ik heb het hier wel vaker gezegd: het is echt hartverwarmend om te zien hoeveel veerkracht er is in onze stad, hoe mensen uit liefde voor hun werk en de mensen om hen heen er het beste van maken. Dat is toch wel het lichtpuntje van deze corona crisis. Ik vind het belangrijk om dit te blijven benadrukken, omdat het geen automatisch gegeven is. Maar iets is dat onze stad, juist onze stad maakt. Het is iets dat onze stad onderscheidt. En is iets dat onze stad, straks als de Corona-crisis weer voorbij is, ook weer perspectief geeft. Laten we allemaal blijven doen wat we kunnen om uit deze crisis te komen.

En om deze column af te sluiten, is het goed om te bedenken dat er ook veel positiefs in de stad, door en samen met onze ondernemers, gebeurd. Ik noem bijvoorbeeld ICT Field lab; de samenwerking tussen de gemeente het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, om mensen echt praktische en noodzakelijke digitale kennis bij te brengen en om te scholen voor een baan in de ICT. Deze samenwerking werpt zijn vruchten af. Door beter samen te werken met bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, voorkomen we dat mensen in de WW of bijstand geraken.

Vorig jaar is ook een goed jaar geweest in de gronduitgifte op bedrijventerreinen. Vorig jaar is 28 hectare grond uitgegeven, een absoluut record. In het oog springen nieuwkomers als Lidl met een distributiecentrum op Stichtsekant en DHL op Hogekant. Ook Almeerse bedrijven groeien uit hun jasje en breiden uit op een nieuwe plek, zoals LIS Logistics (logistieke dienstverlener), Kabelshop (logistieke dienstverlener) op Sallandsekant en Dimensio Verpakkingen (groothandel in verpakkingsmateriaal) op Stichtsekant. Voor 2021 zijn deze verwachting ook weer positief.

Maaike Veeningen
Wethouder Economische Ontwikkeling