Afbeelding
AlmereZaken

Officieel startssein ‘TopTechniek in bedrijf Flevoland’

Algemeen

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman gaf onlangs in natuurpark Lelystad het startsein voor het project ‘TopTechniek in bedrijf Flevoland’. Overheid, bedrijfsleven en onderwijs bundelen daarbij hun krachten om een impuls te geven aan de technische sector en om jongeren te enthousiasmeren.


Flevoland heeft behoefte aan jonge multidisciplinair technisch opgeleiden. Het project ‘TopTechniek in bedrijf Flevoland’, dat subsidie ontvangt vanuit het Platform Bèta Techniek,, speelt in op deze Flevolandse behoefte. “Door samenwerking creëren we banen, maken we Flevoland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en stimuleren we de motor van onze Flevolandse export en economie”, aldus Appelman tijdens de bijeenkomst..
In een gesprek onder leiding van Andries Greiner met de Almeerse onderwijswethouder René Peeters en zijn collega Willem de Jager (Lelystad), vertegenwoordigers uit onderwijs en bedrijfsleven werd eens te meer duidelijk dat de wil er is.

Trots

Uit het gesprek werd duidelijk dat het belangrijk is om ‘trots’ te zijn op onze jonge Flevolandse generatie met een technische achtergrond. Deze trots zouden ouders, onderwijzers en ook (stage)begeleiders in bedrijfsleven op de jongeren moeten overbrengen. Hen voor ‘vol’ aanzien, ze zijn tenslotte belangrijk voor de ontwikkeling van Flevoland als vestigingsplaats voor bedrijven en leefklimaat voor inwoners. Dit advies werd meteen in praktijk gebracht. De aanwezige leerlingen van de Vakcolleges Emelwerda (NOP) en ISG Arcus (Lelystad) vertelden over hun ervaringen, toonden onder meer. een zelf gemaakte lamp, en kregen een luid applaus.

Het project

Het project TopTechniek in bedrijf Flevoland kent drie peilers: het beoogt sterk techniekonderwijs in het VMBO en het MBO in geheel Flevoland; het bedrijfsleven doet mee door partnerships met scholen en vraaggestuurd onderwijs; nieuwe technieken zoals robotica en domotica zijn belangrijke en aantrekkelijke richtingen. De 26 samenwerkende partners uit VMBO-scholen, ROC’s en een groot aantal Flevolandse bedrijven slaan daarbij de handen ineen.