Rob van Ginneken. (Foto: Marco ter Beek)
Rob van Ginneken. (Foto: Marco ter Beek)

Nieuwe EU-regels zorgen voor ‘uitverkoop’

Column

Als je in de mailbox opeens inruilaanbiedingen krijgt die bijna te mooi lijken om waar te zijn, denk je meestal: ‘Er zal een addertje onder het gras zitten’. Geldt ook voor mij. Mijn auto is een nieuw model van geen twee jaar oud, maar merk in kwestie gooit een vette vis uit met een – voor mij - afschrijving van nog geen tien procent. Hij blijft gewoon in de oprit staan. Niks mis mee vooralsnog. Maar de journalistieke voelhoorns zijn wakker. Zeker als je ziet dat het in autoland aanbiedingen regent.

Wat zit erachter? Antwoord: een praktische vorm van zakelijke haast. Turbulentie alom namelijk en een consument die nadrukkelijk twijfelt wat ‘wijsheid’ is bij de autokeuze. Het worden voor de koper interessante tijden. Achter de schermen spelen minstens twee zaken. Om te beginnen staat er een ongemakkelijk grote voorraad in de opslagen. De kurk is er na de toeleveringsproblemen van afgelopen jaren uit geknald en tegelijkertijd volgen modelvernieuwingen elkaar in hoog tempo op. Zélfs Tesla – in eerder jaren verdacht van een ‘verwijderde geefklier’ zoals mijn pa dat ooit omschreef - lokt steeds weer met kloeke prijsverlagingen. Leasemaatschappijen en eigenaren worden daar tamelijk zuur van natuurlijk, want de restwaarde van bestaande auto’s tuimelt omlaag.

Er is echter een grotere ontwikkeling. Op 7 juli valt een Europese deadline die vrijwel alle autoconcerns gierende hartkleppen bezorgt. Dan wordt de EU-veiligheidsnorm SGR2 definitief van kracht. Onder die General Safety Regulation 2 mogen geen auto’s meer worden verkocht die geen scherp omschreven pakket ADAS rijhulp- en veiligheidstechniek aan boord hebben. De details zijn een ingewikkeld verhaal, maar waar het om draait is dergelijke auto’s er nog ruim zijn. Die schoen begint bij fabriek, import en dealer inmiddels aardig te knellen. De hele keten heeft dus haast om dat allemaal netjes in de plooi te laten vallen. 

Kijk dus niet raar op als er de komende weken en maanden prettige lease-, private lease-, showroom- en inruilaanbiedingen voorbij gaan komen. En er zullen een boel auto’s voor de deadline op kenteken worden aangemeld die in lente en zomer aantrekkelijk de deur uit gaan. Toe aan een auto? Hou de aanbiedingen in het oog…

Rob van Ginneken