Annette Stevens. (Foto: Mona Alikhah)
Annette Stevens. (Foto: Mona Alikhah)

Maak het verschil

Column

Terwijl bedrijven in de regio Almere/Amsterdam schreeuwen om personeel, wachten in diverse AZC’s veel gemotiveerde mensen die graag in Nederland aan het werk gaan om een start te maken in hun nieuwe thuisland.

‘Ik ben heel dankbaar voor de kans op een baan en ik wil ook graag een positieve bijdrage leveren aan Almere / aan Nederland om zo een nieuw leven op te bouwen.’

Het proces om een asielzoeker aan het werk te helpen vraagt zowel van de werkgever als de betreffende asielzoeker veel tijd, geduld en administratieve handelingen. Allereerst moet er bij het UWV een werkvergunning (TWV) worden aangevraagd. Voordat de TWV-aanvraag kan plaatsvinden, moet gecontroleerd worden of de asielzoeker minimaal 6 maanden legaal in Nederland is, of er geen ‘Dublin’-procedure van toepassing is, en hoe de IND heeft besloten over de betreffende asielzoeker. Na het doorlopen van de TWV-aanvraag moet er bij de belastingdienst een BSN worden aangevraagd, gevolgd door het openen van een bankrekening bij een Nederlandse bank. Het hele TWV-proces neemt al snel 3 tot 4 maanden in beslag.

Samenwerken MVO, waarvan ik één van de initiatiefnemers ben, neemt alle administratieve zaken uit handen voor werkgevers die openstaan voor nieuwkomers. Op dit moment hebben wij een werkvergunning voor 50 werkzoekenden in Almere. De nieuwkomers zijn enthousiast, gedreven en leergierig. Ze spreken in ieder geval voldoende tot goed Engels en vaak ook al behoorlijk Nederlands. Zoals gezegd beschikt iedereen naast de werkvergunning over een BSN en een Nederlandse bankrekening.

Veel nieuwkomers beginnen met werk, bij voorkeur 32 tot 40 uur, in sectoren zoals logistiek, schoonmaak, in- en ompak, productie of procestechniek. Ook hebben we veel klussers, schilders, loodgieters, timmermannen en elektriciens gesproken die - als het kan - in de techniek aan de slag willen en zeker bereid zijn om als assisterende kracht te beginnen.

Help niet alleen je bedrijf, maar ook nieuwe Nederlanders en draag bij aan de samenleving door hen zo snel mogelijk zelfstandig en onafhankelijk te maken. Maak het verschil!

Bel voor meer informatie of maak een vrijblijvende afspraak en ik kom ik graag langs: 06-51916638

Annette Stevens