(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Voortbestaan Muziekids onzeker, nieuwe sponsors hard nodig

Algemeen

In de muziekstudio van Muziekids kunnen patiëntjes van DeKinderKliniek lekker muziek maken terwijl zij wachten op hun afspraak bij de arts of specialist. “Zo hebben ze wat afleiding en kunnen ze even ontspannen”, vertelt studiomanager Sjoerd. Om dit mogelijk te maken is Muziekids volledig afhankelijk van donaties. “Dat valt niet mee, zeker in deze tijden van crisis. Onze financiële situatie is momenteel nijpend, vandaar deze hartenkreet in de krant.”

Muziekids heeft studioruimtes in vijf zorginstellingen verspreid door het land, waaronder DeKinderkliniek in Almere. Almere DEZE WEEK nam een kijkje in de studio, waar kinderen kunnen kennismaken met tal van instrumenten. Er staat zelfs een heuse vleugel en er is een complete DJ-booth. Een patiëntje stapt aarzelend binnen. “Cool”, zegt hij om zich heen kijkend. Vrijwilligers Philip (76) en Tygo (16) vragen of hij een van de instrumenten wil uitproberen. Zijn moeder kijkt glimlachend toe terwijl het jongetje aarzelend een deuntje op de piano speelt. Daarna kruipt hij enthousiast achter het drumstel, terwijl Philip hem op gitaar begeleidt. 

“Het is toch heerlijk als je deze kinderen zo even hun zorgen kunt laten vergeten”, zegt Philip. De gepensioneerde Almeerder vindt het mooi en dankbaar vrijwilligerswerk. Voor scholier Tygo is Muziekids zijn stageplek. “Ik zou hier aanvankelijk acht weken stage lopen, maar ik ben hier nu al vier maanden. Het is heel leuk om te doen”, vindt hij. “Zowel voor de kinderen als voor hun ouders is het fijn dat ze hier even lekker bezig kunnen zijn, in plaats van zenuwachtig in de wachtkamer te zitten.” 

Muzikale pleister

Voor veel kinderen is het ook de eerste kennismaking met een instrument. “Hier kunnen ze ervaren dat muziek maken ontzettend leuk is om te doen. Muziek heeft een helende werking en het is een fijne uitlaatklep, of zoals wij zeggen: een muzikale pleister”, zegt Sjoerd. Sinds twee jaar is hij studiomanager bij Muziekids. “Ik ben dit gaan doen toen ik als muzikant en muziekdocent in coronatijd met een lege agenda kwam te zitten. Nu ben ik hier als betaalde professional in dienst.” Onder zijn toezicht wordt de studio gerund door enthousiaste vrijwilligers. “Nieuwe vrijwilligers die affiniteit hebben met muziek en kinderen zijn van harte welkom”, benadrukt hij.

Nieuwe sponsors en donateurs hard nodig

Muziekids wordt niet gesubsidieerd en is volledig afhankelijk van donaties, giften en sponsoring. “Hierdoor is ons bestaansrecht ieder jaar weer onzeker en in deze moeilijke tijden helemaal”, vertelt studiocoördinator Hans Jansen-de Vries. Nieuwe sponsors en donaties zijn hard nodig om de studio open te houden. “Het liefst natuurlijk vijf dagen per week. Momenteel zijn we slechts 2,5 dag per week open. Sommige ouders plannen hun afspraken ook speciaal op deze dagen. Maar zoals het er nu voor staat kan het zomaar gebeuren dat er straks nog veel vaker ‘gesloten’ op de deur staat. En dat willen we natuurlijk niet.”

Muziekids steunen kan op diverse manieren. Word bijvoorbeeld ‘Vriend van Muziekids‘. Kijk voor alle informatie op www.muziekids.nl/almere