Operationeel manager Attie van Gog:  ‘Wij onderhouden de hele skyline van Amere’. (Foto: Hodal)
Operationeel manager Attie van Gog: ‘Wij onderhouden de hele skyline van Amere’. (Foto: Hodal)

Hodal eerste professionele schoonmaakbedrijf van Almere

Bedrijfsprofiel

‘Wij bieden een totaalpakket voor service en onderhoud’

Hodal is een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf dat zich bezighoudt met het onderhoud van grote en middelgrote gebouwen. “Wij bieden een totaalpakket om onze klanten op dat vlak volledig te ontzorgen: van schoonmaak, glasbewassing en gevelreiniging, tot groenonderhoud en gladheidsbestrijding in de winter”, vertelt operationeel manager Attie van Gog. 

“Elk gebouw is anders en dat vraagt om maatwerk. Samen met de klant nemen we de opties door, we denken mee en geven advies”, aldus Van Gog. “Naast bedrijven hebben we vooral ook veel Verenigingen van Eigenaren als klant. We houden bijvoorbeeld trappenhuizen en liften schoon, verzorgen de glasbewassing ook op lastig bereikbare plekken en we reinigen en onderhouden gevels. Indien gewenst kunnen we het groen rondom gebouwen bijhouden. We zijn bovendien één van de grootste 24-uurs service en onderhoudsbedrijven. Altijd en overal bereikbaar.”

Familiebedrijf

Hodal is in 1982 klein gestart in Almere Haven. “Het is een echt familiebedrijf, opgericht door mijn oom Henk van Hulst. Hij startte vanuit een kleine loods met het schoonmaken van een schooltje. Later kwam de ABN AMRO bank erbij, waarop al snel meer klanten volgden. Het was dan ook het eerste en aanvankelijk enige schoonmaakbedrijf”, zegt Van Gog. Hij is er zelf in 1995 gestart als vakantiekracht. “Ik ben echt onderaan de ladder begonnen met het eenvoudige schoonmaakwerk. Later ben ik doorgestoomd tot voorman en heb ik alles op de vloer geleerd wat je maar kunt bedenken.” Zestien jaar geleden maakte Van Gog de overstap naar kantoor, waar hij ook alles stapje voor stapje heeft geleerd. Nu, 28 jaar later, staat hij aan het hoofd als operationeel manager. “Ik houd me bezig met de planning, inkoop en verkoop, facturen en offertes, klantencontact en het aansturen van de mensen op de vloer. Een hele andere tak van sport, maar ook ontzettend leuk. Al mis ik heel af en toe het fysieke werk op de vloer”, glimlacht hij. 

Van Almere Haven naar Stad

Vanuit Almere Haven verhuisde Hodal naar de Zoetelaarpassage in het centrum van Almere Stad. “We hebben zo’n 20 jaar lang het onderhoud van de Zoetelaar- en Bottelaarpassage gedaan en hadden daar een loods met daarboven kantoren.” Toen het bedrijf bleef groeien, werd er een eigen pand gebouwd op de huidige locatie op bedrijventerrein Randstad 22.“Sinds 2,5 jaar zijn we onderdeel van Ruitenheer Nederland, maar we opereren nog steeds zelfstandig als Hodal”, vervolgt Van Gog. “Waar Ruitenheer een landelijke dekking heeft, richten wij ons vooral op Almere en een stukje regio. Samen doen we onder andere het onderhoud van de hele skyline van Almere en daar zijn we best trots op. Hodal doet de appartementencomplexen Side by Side, The Wave en Silverline, terwijl het WTC en de Martinez-toren door Ruitenheer worden gedaan.”

Duurzaamheid

Hodal is altijd bezig met het verder ontwikkelen van haar dienstverlening. “Daarbij is ook veel aandacht voor duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en welzijn van medewerkers”, benadrukt Van Gog. “Zo werken we bijvoorbeeld volgens de zogenoemde smartclean methode. Niet meer met emmertjes water en doekjes die je moet uitwringen, maar een spraymethode met ergonomische tools, zodat de schoonmakers hun polsen bijvoorbeeld ook niet meer zo  hoeven te buigen en niet steeds hoeven te bukken. We werken bovendien uitsluitend met eco-producten, die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Verder gebruiken we zoveel mogelijk gerecyclede producten,  hebben we zonnepanelen op ons pand en gaan we binnenkort ook over op elektrische auto’s. We hebben een groot eigen wagenpark, waar een heel plan voor klaarligt.” 

Investeren in eigen personeel

Hodal werkt uitsluitend met eigen personeel en investeert daar ook in. Medewerkers krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen door het volgen van trainingen en opleidingen. “Wij werken niet met onderaannemers of zzp’ers. Wij hechten aan langdurige relaties, zowel op het gebied van klanten als op het gebied van personeel. Veel medewerkers werken hier al ruim tien of twintig jaar. Er is zelfs een dame die vanaf het allereerste begin bij Hodal werkt. Het is een heel hecht team. We organiseren ook veel, van uitstapjes tot gezellige activiteiten rondom de feestdagen.”Naast de aandacht voor de klanten en medewerkers, voelt Hodal zich als echt Almeers bedrijf ook nauw betrokken bij de stad. “Zo sponsoren we diverse sportclubs en voetbalteams en steunen we bijvoorbeeld ook goede doelen of stichtingen. Als bedrijf doen we meer dan alleen schoonmaken, we willen ook ons steentje bijdragen aan de samenleving.”

Hodal, Randstad 22-20, 1316 BZ Almere, info@hodal.nl, tel. 036 5342060, www.hodal.nl