Ivo Korte, directeur Tomingroep. (Foto: Tomingroep)
Ivo Korte, directeur Tomingroep. (Foto: Tomingroep)

Tomingroep begeleidt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt naar passend werk

Algemeen

ALMERE –  Tomingroep, het sociaal werk-leerbedrijf van Almere en de Gooi- en Vechtstreek, helpt al 95 jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om hun kwaliteiten te ontdekken en ontwikkelen. “In allerlei vakgebieden doen ze bij ons ervaring op. Van montage, retail, catering en logistiek, tot schoonmaak, verpakken, groenonderhoud en administratief werk,” vertelt directeur Ivo Korte. “Wij zorgen niet alleen voor passend werk in onze eigen bedrijfsonderdelen, maar detacheren ook steeds meer medewerkers bij reguliere werkgevers.”

Het bedrijf doet dit al 95 jaar. “In het Gooi waren destijds diverse initiatieven om mensen van werk te voorzien. Deze zijn later gefuseerd tot één organisatie”, aldus Korte. “Almere sloot zich daarbij aan nog voor het een officiële gemeente was. De toenmalige Rijksdienst van IJsselmeerpolders had namelijk ook de wettelijke verplichting om passend werk te bieden aan inwoners met een indicatie voor sociale werkvoorziening. Die wet is in 2015 vervangen door de huidige Participatiewet.”

Waardevol leerwerkbedrijf

Almere is inmiddels uitgegroeid tot de grootste gemeente van Tomingroep. “We hebben een vestiging aan de Omroepweg voor inpak- en montagewerk en op de Vaart voor medewerkers groenvoorziening en schoonmaak”, vertelt Korte. Aan de Zwenkgrasweg heeft Tomingroep ook een grote Kringloopwinkel. “Een zeer waardevol leerwerkbedrijf, waar diverse disciplines aan bod komen. We hebben medewerkers in het magazijn, in de winkel, aan de kassa, voor de catering en voor het ophalen van gedoneerde spullen.”OntwikkeltrajectenIn totaal werken bij of via Tomingroep zo’n duizend mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Zij ontwikkelen zich bij ons tot waardevolle medewerkers. Dat doen ze in trajecten van zes maanden tot drie jaar, waarbij ze kunnen wennen aan het arbeidsritme, vaardigheden aanleren, zelfvertrouwen krijgen en zelfredzaam worden  Zowel de kandidaat als de werkgever op de nieuwe werkplek worden goed begeleid.”

Bijstandsgerechtigden

Samen met de gemeente kijkt Tomingroep naar het bestand van 5000 Almeerse bijstandsgerechtigden die in aanmerking zouden kunnen komen voor traject. “Onderzoeken wijzen uit dat het beter is om mensen aan het werk te krijgen. Het is goed voor je eigenwaarde, je zelfstandigheid, je geluksgevoel en je gezondheid. De hele maatschappij wordt er ook beter van als mensen aan het werk zijn.”Reguliere werkgeversSteeds meer medewerkers worden door Tomingroep gedetacheerd bij reguliere werkgevers. “We denken graag met bedrijven mee over de mogelijkheden. Als we bijvoorbeeld geen tweede timmerman kunnen leveren, hebben we misschien wel iemand die als assistent de eerste timmerman kan ontlasten.” Mensen die toch voor een langere periode een beschutte werkplek nodig blijken te hebben, blijven bij Tomingroep in dienst. 

Imagocampagne

Om te laten zien wat Tomingroep allemaal te bieden heeft, is er een imagocampagne gestart waarin huidige medewerkers de hoofdrol spelen. “Met hun persoonlijke verhalen laten zij het effect zien van leren en werken bij Tomingroep”, vertelt Korte. “Met deze campagne willen we toekomstige kandidaten, gemeenten en bedrijven inspireren om voor Tomingroep te kiezen.”