Annet Streefkerk 'Mijn kunst helpt mij ontspannen.'
Annet Streefkerk 'Mijn kunst helpt mij ontspannen.'

Annet Streefkerk “Mijn kunst helpt mij ontspannen”

Bedrijfsprofiel

Als advocate staat ze, inmiddels al bijna 26 jaar, eigenlijk altijd aan. Het werk in de advocatuur is pittig, vaak druk en vraagt veel van een mens. In een zoektocht naar ontspanning naast dit drukke bestaan raakte advocate Annet Streefkerk enkele jaren geleden steeds meer geïnteresseerd in kunst. Na verschillende kunstvormen geprobeerd te hebben ligt haar focus tegenwoordig op het maken van beelden met Powertex.

Het contrast tussen Powertex en een toga is groot. In haar werk als advocaat houdt Streefkerk zich bezig met personen- en familierecht. In de praktijk betekent dat dat Streefkerk veelal aan zaken werkt omtrent echtscheidingen, alimentatie, omgangsregelingen met betrekking tot kinderen na een echtscheiding, en de verdeling van bezittingen na een echtscheiding. En ondanks dat Streefkerk, op gympen en met haar vriendelijke, toegankelijke persoonlijkheid niet in het stereotype beeld van een advocaat past, is de wereld van de advocatuur toch formeel en door juridische en wettelijk bepaalde kaders strak en hard.

Rust en ontspanning

“Ik vind mijn werk echt heel leuk, maar als advocate sta ik altijd aan. Wanneer ik met mijn kunst bezig ben ontspan ik, dan denk ik even niet aan mijn werk,” aldus Streefkerk. De garage bij haar huis bouwde ze al snel om tot atelier, want die ruimte kan de kunstenares goed gebruiken. “Ik werk graag groot, sommige beelden die ik maak zijn meer dan twee meter hoog.” In haar atelier, druk in de weer met onder andere piepschuim, metaal, Powertex en verf, komt de advocate echt tot rust. Daar ontsnapt ze even aan de waan van de dag en kan ze wat meer afstand nemen van zaken die haar als advocate op dat moment bezighouden. “Wanneer ik met mijn kunst bezig ben, denk ik eigenlijk alleen aan het kunstwerk dat ik aan het maken ben. Ik ben dan bezig met vormen en materialen, en helemaal niet met zaken die op dat moment in mijn werk als advocaat spelen.” De rust en het plezier die haar kunst toevoegen aan haar leven kan Streefkerk goed gebruiken.

Ik werkte alleen maar

“Een aantal jaar geleden op vakantie vroeg iemand mij wat ik doe. Gewoon zoals dat gaat als je iemand ontmoet, je praat wat over werk en wat je verder doet in je leven. Ineens besefte ik dat ik eigenlijk alleen maar aan het werk was. In de advocatuur gebeurt dat al snel, want als je 40 uur wilt werken, werk je er veertig, maar als je er 60 wilt werken kan dat ook, er is altijd werk genoeg en daar verlies je je gemakkelijk in.” Streefkerk realiseerde zich dat dat niet is wat ze wil, en ook niet wat ze tot haar pensioen vol zou kunnen houden.

Ambitie

Toch is ook de ambitie met haar kunst groot. Het ligt niet in de aard van Streefkerk om iets half te doen, de onderneemster gaat er gelijk volledig voor. Ze heeft een website gemaakt waar haar kunst te bewonderen is (www.artbystreefkerk.nl). Ook zijn haar kunstwerken te koop en is Streefkerk een opleiding tot kunstdocent begonnen. Daarmee wil Streefkerk anderen helpen het geluk en de ontspanning te ervaren die zij zelf ook ervaart wanneer ze met haar kunst bezig is. “Het helpt mij echt met een balans tussen inspanning en ontspanning, dat gun ik anderen ook. Daarnaast is anderen helpen ook wel iets wat echt in mij zit. Dat doe ik in mijn werk als advocaat natuurlijk ook. Dan help ik ook mensen.”

Balans

In de toekomst hoopt Streefkerk een nog betere balans tussen de advocatuur en haar kunstenaarsbestaan te vinden. “Het lijkt me heerlijk om nog wat meer tijd aan mijn kunst te kunnen besteden. Met een fijn team om mij heen op mijn advocatenkantoor moet dat ook wel kunnen. Dat geeft mij de ruimte om mijn werk als kunstenaar verder uit te breiden en ook daarmee iets moois op te bouwen.”


Advocatenkantoor A. Streefkerk
036 202 4060
info@as-advocatuur.nl

Randstad 21-24
1314 BM Almere