David van Gennep (links) blijft tot 4 oktober samen met Erik Peeters (rechts) het bestuur vormen van AAP. (Foto: AAP)
David van Gennep (links) blijft tot 4 oktober samen met Erik Peeters (rechts) het bestuur vormen van AAP. (Foto: AAP)

David van Gennep stopt als directeur Stichting AAP

Algemeen

Na 33 jaar aan het roer van Stichting AAP te hebben gestaan, heeft David van Gennep besloten te stoppen als directeur-bestuurder. Van Gennep (63) stopt niet met werken en gaat zich richten op het verder uitbouwen van zijn onderneming, Van Gennep Animal Matters. Op welke manier hij aan AAP verbonden blijft, wordt later besproken.

Stichting AAP, gevestigd op stadslandgoed De Kemphaan in Almere, is een Europese dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor exotische zoogdieren, zoals apen, tijgers en leeuwen. De invoering van de Nederlandse positieflijst voor huis- en hobbydieren per 1 juli 2024 is voor Van Gennep het juiste moment om trots terug te kijken en terug te treden als directeur. In goed overleg is 4 oktober (Wereld Dierendag) gekozen als vertrekdatum, zodat er genoeg tijd is om zijn taken en verantwoordelijkheden zorgvuldig over te dragen.

Stap terug doen 

Van Gennep: ”Ik zie een prachtige organisatie die staat als een huis en in binnen- en buitenland. AAP heeft enorm aan invloed gewonnen de afgelopen jaren, dus ik voel gepaste trots dat ik mede leiding mocht geven aan dit bijzondere initiatief. Maar 43 jaar nadat ik als vrijwilliger bij AAP binnenliep, is het moment gekomen om het stokje over te dragen. Het werk was mooi, de ervaringen met de dieren die we konden redden waren geweldig, de mensen meer dan fantastisch, maar zowel AAP als ik staan aan het begin van een nieuw tijdvak en ik vind het daarom een mooi moment om een stap terug te doen.”

‘Enorme staat van dienst’

Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht: “We betreuren het besluit van David van Gennep buitengewoon. David is van onschatbare waarde geweest voor de opbouw van de organisatie en de strijd van AAP om het welzijn van exotische dieren in heel Europa op een duurzame manier te verbeteren. Maar we hebben alle begrip voor zijn stap gezien zijn enorme staat van dienst.”

Kennis en ervaring behouden 

Tot 4 oktober 2024 blijft David van Gennep samen met Erik Peeters het bestuur vormen van AAP. De Raad van Toezicht beraadt zich momenteel over de bestuurlijke invulling vanaf 4 oktober. Ook wordt in de komende maanden onderzocht in welke vorm de kennis en ervaring van Van Gennep behouden kan blijven voor AAP.