v.l.n.r.: Eric Traa, Willeke Waller, Joris Lohman, Manon Klein, Wouter Stevens (Foto: aangeleverd)
v.l.n.r.: Eric Traa, Willeke Waller, Joris Lohman, Manon Klein, Wouter Stevens (Foto: aangeleverd)

Food Innovators Netwerk

Algemeen

Elke fase van het ondernemerschap brengt uitdagingen met zich mee. Kleine, praktische vragen, maar ook grote, meer inhoudelijke vraagstukken. Gaandeweg loopt elke ondernemer wel ergens tegenaan. Om die reden lanceerden Flevo Campus, Food Hub, Impact Hub en Rabobank Metropoolregio Amsterdam samen het initiatief Food Innovators. Eén plek waar voedselondernemers, zowel start ups als scale ups, terecht kunnen met vragen. Bijvoorbeeld over kennis, netwerk of financiering,

Vragenuur bij Flevo Campus

Naast kennis en programmering rondom stedelijke voedselvraagstukken levert Flevo Campus met (samen)werkplekken voor ondernemers en een vragenuur op locatie ook een meer praktische bijdrage aan het initiatief. “Het vragenuur, waar ondernemers ook echt fysiek naartoe kunnen komen met vragen, vindt op dinsdagmiddag tussen 15:30 en 16:30 plaats in het Natural Pavilion. In principe mag je gewoon binnenlopen op deze momenten, maar als je je je vooraf aanmeldt, hoef je niet te wachten en kunnen wij ervoor zorgen dat de juiste sparringpartners beschikbaar zijn en dit eventueel al combineren. Of een andere passend moment afstemmen,” aldus Willeke Waller, Programmamanager bij Flevo Campus.

Belang gestructureerd ecosysteem

Voor Wouter Stevens, Directeur Coöperatieve Rabobank Metropoolregio Amsterdam en verantwoordelijk voor Almere, was het bijna vanzelfsprekend dat de Rabobank als mede initiatiefnemer betrokken is bij Food Innovators: “Binnen het foodlandschap ontstaan voortdurend nieuwe initiatieven, de sector is enorm in ontwikkeling. Deze ondernemers zochten met hun vragen allemaal afzonderlijk hun weg naar de Rabobank. Daardoor zagen wij op dit gebied al heel snel het belang van één gestructureerd ecosysteem binnen de regio. Door één plek te creëren waar we vraagstukken samen oppakken kunnen we elkaar en de sector veel beter versterken en deze ondernemers beter en efficiënter helpen.”

Lancering

De officiële lancering van het initiatief vond, onder leiding van dagvoorzitter Joszi Smeets, plaats op 9 april in het Natural Pavilion. Tijdens het event kwamen duurzame voedselondernemers uit de regio’s Flevoland en Noord Holland samen. Na een keynote door transitie-expert Lucas Simons, waarin hij onder andere over de cruciale stappen voor een succesvolle systeemverandering vertelde, werd het Food Innovators Netwerk officieel gelanceerd. Jeroen van IJzerloo, directeur Food Hub, gaf aan dat het platform van Food Innovators er is voor ondernemers die ‘een duurzame transformatie op gang willen brengen, maar soms door de bomen het bos niet meer zien’ en dat ondernemers met alle soorten vragen, zowel on- als offline, terecht kunnen bij het netwerk. Community builder Carolina Riffi Ollite lichtte het belang van het vragenuur op locatie toe: “Het is belangrijk dat er een balans is tussen een online en een offline community. Heel vaak is het allemaal online en draait alles vooral om zenden, maar wij willen juist de kracht van evenementen, workshops en vragenuurtjes gebruiken. Je kunt niet passief in een offline netwerk zitten.” Dagvoorzitter Smeets vatte als afronding van het lanceringsevenement het geheel als volgt samen: “Ik hoor heel veel hele mooie intenties. Jullie lopen over een brug die jullie ook nog aan het bouwen zijn.” Een constatering die past bij de fase waarin het platform zich bevindt.

Inspelen op behoeften

“Food Innovators is een nieuw initiatief. Daardoor is nog niks in beton gegoten. Zeker in het begin is het belangrijk dat we aftasten waar behoefte aan is en met de rode draad aan de slag te gaan. Als we een behoefte signaleren bij ondernemers waar nog geen oplossing voor is of waar versnelling nodig is, kunnen we daarop inspelen en waar mogelijk ons programma aanpassen of partijen aan elkaar verbinden die samen kunnen werken aan een oplossing. We doen dit echt samen, niet alleen met initiatiefnemers en partners, maar juist ook met de ondernemers,” aldus Waller.

Voorbeelden

“Het Food Innovators Netwerk streeft er met de georganiseerde activiteiten naar om duurzame voedselondernemers vooruit te helpen en samen een positieve impact te bewerkstelligen,” aldus Manon Klein, directeur Impact Hub. Voorbeelden van succesverhalen uit de praktijk deelt de organisatie graag ter inspiratie met anderen. Onder andere via de Food Innovators Nieuwsbrief en op www.foodinnovatorsnetwork.nl worden deze verhalen uitgelicht.

Vragenuurtje Food Innovators

Locatie: Natural Pavilion
Data: 23 april, 14, 21 en 28 mei
Tijd:15:30-16:30 (andere tijden in overleg ook mogelijk)
Aanmelden: flevocampus.nl/agenda/elke-dinsdagmiddag-vragenuurtje-voor-ondernemers/

Voor de totale programmering van Food Innovators: www.foodinnovatorsnetwork.nl 
Voor de activiteiten van Flevo Campus: www.flevocampus.nl 

Het Natural Pavilion (Foto: DP6 architecten)