Aya Selman, winnares Vrouw in de Media Award 2022 (Foto: aangeleverd)
Aya Selman, winnares Vrouw in de Media Award 2022 (Foto: aangeleverd)

Genomineerden Vrouw in de Media Award 2023 Flevoland bekendgemaakt

Algemeen

De genomineerden voor de Vrouw in de Media Awards Flevoland zijn bekendgemaakt. Dit jaar zijn de Almeerse Mona Alikhah, Suzanne Bel, Latifa Belhaj, Tanja Jess, Lianne Mulder, Beri Shalmashi, Claire Slingerland en Sharon Stellaard genomineerd. Tot en met 14 februari kan er op de genomineerden per provincie gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De winnaars komen vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2023.

Regionaal vs landelijk

Tot 20 december 2023 konden journalisten en het publiek vrouwenvoordragen. Per provincie maakte een regionale jury een selectie waar nu twee weken op gestemd kan worden. De regionale jury kiest uit de drie genomineerden met de meeste stemmen de winnaar. Op 19 februari wordt de winnaar bekendgemaakt. Zij ontvangt een beeld, gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.

De genomineerden

De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2023 Flevoland zijn (in alfabetische volgorde):

·         Mona Alikhah. Fotografe en filmmaker. Mona zet de verborgen verhalen van vooral vrouwen in het licht. De afgelopen twee jaar exposeerde ze ROOTS over wortelen in een ander land en Vellig, overal en altijd, over geweld tegen vrouwen. (Almere)                                                                 

·         Suzanne Bel. Medeoprichter van Static Entertainment. Met Static Entertainment beoogt ze mensen zowel fysiek als mentaal in beweging te brengen door middel van projecten die zij uitvoert op scholen en bedrijven. Ze is winnares van de Startup & Scale-up Hero Journey 2023. (Almere)                                                                                         

·         Latifa Belhaj. Ondernemer. Startte kledingmerk Alsheikha Official dat traditionele Arabische kleding in een modern jasje steekt. (Almere)                                                                                 

·         Janneke Jelies. Fulltime moeder. Mama van een groot gezin en deed mee aan Een Huis Vol. Ze is halverwege vorig jaar met haar gezin naar Spanje verhuisd. En krijgt een nieuwe tv-serie over haar emigratie. (Tollebeek)                                                                                         

·         Tanja Jess. Actrice. Spreekt zich uit voor de positie van vrouwen in de menopauze via haar podcast Kaarten op Tafel en columns en interviews. Tanja claimt haar ruimte in de media als vijftiger en is ambassadeur voor Voices for Women, een stichting die vecht voor meer wetenschap over het vrouwenlichaam in de medische wereld. Ze is actief als diversiteitsambassadeur van de gemeente Almere en zet zich in voor transpersonen en hun ouders. (Almere)                                                                                 

·         Lianne Mulder. Socioloog en promovenda. Ze bewees met statistisch onderzoek de wijdverspreide kansenongelijkheid in de selectie voor het hoger onderwijs en voor artsen met een migratieachtergrond om medisch specialist te worden. (Almere)                                 

·         Mila Romijn. Verbinder Zuiderzeewijk. Een echte weldoener, met haar Stichting M I L A, Met Inzet Lukt Alles, helpt ze bewoners van de Zuiderzeewijk in Lelystad. Ze heeft daar een winkeltje met kleding, buurtbewoners kunnen er een maaltijd eten en sinds vorig jaar is ze daar ook huiswerkbegeleiding gaan geven. Mila is al koninklijk onderscheiden voor haar werk. (Lelystad)                                                                                         

·         Carla de Ruiter. Pionier, visionair, leiderschapsontwikkelaar en -trainer uit Nagele. Zij wil ons, of vooral leidinggevenden en ondernemers die op een positieve manier het verschil willen maken, de toekomst in leiden met het boek Pionierend leiderschap (2023). Zij benadert het leven op positieve wijze en wil bedrijven en hun cultuur ten goede veranderen. (Nagele)

·         Beri Shalmashi. Directeur van programmabureau Avanti. Beri licht rustig en eerbiedig de moedige ontwikkelingen in Iran toe voor een breed publiek, aan talkshowtafels, op de radio, in de kranten, podcasts en panels, en aan de politiek. Ze maakte afgelopen jaar een aflevering van Frontlinie voor de VPRO, langs de levensgevaarlijke grens Irak-Iran, en cureerde een grote expositie over vrouw, leven, vrijheid voor Kunstlinie in Almere. (Almere)

·         Claire Slingerland. Documentairemaker. Maakte in 2023 de documentaire Verstoten, over lhbti-jongeren die door hun ouders op straat worden gezet nadat ze uit de kast komen. Daarnaast is ze voorzitter van Winter Pride Almere en zet ze zich in voor de positie van de lhbti-gemeenschap. (Almere)                                                                                         

·         Sharon Stellaard. Bestuurswetenschapper met jarenlange werkervaring in de jeugdzorg. Promoveerde in 2023 aan de VU op haar impactvolle onderzoek Boemerangbeleid, over de tegendraadse werking van een halve eeuw hervormingsbeleid in passend onderwijs en jeugdzorg. (Almere)                                                                                                 

·         Eva Vriend. Historicus en schrijver. Ze groeide op in de Noordoostpolder en schreef onder meer de bestsellers De helpende hand, Het nieuwe land en Eens ging de zee hier tekeer (Atlas Contact). De laatste twee boeken stonden op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs en zijn ook als tv-serie op NPO2 te zien. Heeft zich als Polderpionier 2023 vernieuwend ingezet voor de polder. (Emmeloord)        

Jury

De jury kijkt naar de deskundigheid van vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2023. De jury voor Flevoland bestaat uit Odeke de Jong, radiopresentator en journalist Omroep Flevoland, Shivani Boer, founder Miss Journalist, multimedia redacteur, producer en content creator en Najat El Hani, directeur Link Academy, educatief adviseur Universiteit Leiden.                                                                                                                                

Winnaars 2023

Vorig jaar won raadslid en verpleegkundige Aya Selman de Vrouw in de Media Award Flevoland. Mirjam Kaijer, oprichtster Voices for Women, won toen de landelijke Vrouw in de Media Award en auteur van Het antiracismehandboek Chanel Matil Lodik won de You Go Girl Award (aanmoedigingsprijs).