BIZ bestuur Almere Haven vlnr: Adri Bax, Steven van Wijk,  Rembrand Duindam, Ivar Dirkmaat, John Brons, René Verwillegen (Foto: aangeleverd)
BIZ bestuur Almere Haven vlnr: Adri Bax, Steven van Wijk, Rembrand Duindam, Ivar Dirkmaat, John Brons, René Verwillegen (Foto: aangeleverd)

BIZ Almere Haven ‘samen sterker’

Algemeen

Onder het mom van ‘samen sterker’ worden er, op bedrijventerreinen of in winkelgebieden, Bedrijven Investeringszones (BIZ) opgericht. Het concept is eenvoudig: alle ondernemers binnen de zone bundelen de krachten, onder andere door gezamenlijk te betalen voor werkzaamheden om het gebied te verbeteren. De concrete invulling van een BIZ kan echter variëren en is afhankelijk van de locatie, bijvoorbeeld bedrijventerreinen of winkelgebieden, maar ook waar vanuit de ondernemers behoefte aan is, is bepalend.

Almere kent twee Bedrijven Investeringszones. Eén in het centrum van Buiten, en eén in het centrum van Haven. De BIZ in Haven is de oudste BIZ van Almere, deze bestaat volgend jaar al vijf jaar. Aan het roer van de BIZ in Haven staat centrummanager Rene Verwillegen, samen met het BIZ bestuur “Een BIZ run je niet alleen, dat doen we samen, maar ik ben de schakel tussen gemeente en ondernemers, het aanspreekpunt.” Met een achtergrond in sales en veel ervaring als mediator is Verwillegen geknipt voor zijn functie. Hij weet de belangen van verschillende partijen af te wegen, het gezamenlijk belang boven water te krijgen en alle neuzen de juiste richting in te zetten.

Initiatief

De BIZ in Almere Haven is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Het eerste initiatief voor deze BIZ komt van ondernemer Adri Bax. De eigenaar van Bax schoenen is aangesloten bij enkele landelijke netwerken, waaronder brancheorganisatie INretail. Dit is waar Bax voor het eerst over het fenomeen BIZ hoorde. Hij zag de waarde van een netwerk als dit voor het centrum van Haven direct dus heeft zich hardgemaakt voor de oprichting van een BIZ.

Belang

Sommige ondernemers zetten in eerste instantie vraagtekens bij een BIZ, en dat begrijpt Verwillegen wel. “In eerste instantie zien ondernemers een kostenpost. Want een BIZ is niet gratis. Maar als ik ze vertel wat het voordeel van een BIZ is, en hoeveel meer we samen gedaan krijgen, dan snappen ondernemers het belang van de BIZ wel,” aldus Verwillegen.

Elkaar helpen

De BIZ in Haven heeft een zware eerste periode gekend “tijdens de corona pandemie was het echt overleven”. Toch heeft de BIZ de ondernemers in Haven in die periode ook veel gebracht. “De ondernemers hebben elkaar ook overeind gehouden. Door de krachten te bundelen, elkaar te helpen, en eens iets extra’s te doen voor de ondernemers die het zwaarst hadden, hebben we elkaar er ook doorheen weten te slepen.” Een voorbeeld hiervan is een initiatief van ondernemers die wel inkomsten hadden om advertentieruimte in lokale media te betalen voor ondernemers die het moeilijker hadden. “Ik vond het geweldig om te zien dat de ondernemers in het centrum hier zo voor elkaar hebben klaargestaan in die zware tijd.”

Verbeterpunten

Volgend jaar, als de BIZ 5 jaar bestaat, loopt deze eerste BIZ alweer af. Er wordt dan een nieuwe BIZ opgezet, dat is wettelijk zo bepaald. Ondanks dat Verwillegen en de rest van het bestuur trots zijn op wat ze de afgelopen jaren bereikt hebben, en graag door willen met de BIZ, ziet Verwillegen ook verbeterpunten. “In de nieuwe BIZ wil ik graag wat veranderingen doorvoeren om de situatie voor de ondernemers nog beter te maken. Er zijn altijd verbeterpunten en daar wil ik graag van leren.” Eén van de veranderingen die Verwillegen graag wil doorvoeren is een verandering in de financiële structuur van de organisatie. “Het is nu zo dat alle ondernemers hetzelfde bedrag betalen voor de BIZ, er is dus geen onderscheid tussen kleine ondernemers, of grote ketens met grote winkelpanden. Dat wil ik veranderen, ik denk bijvoorbeeld aan een constructie waarbij de financiële bijdrage van een ondernemer bepaald wordt door het oppervlak van het pand waarin het bedrijf gevestigd zit.” Op die manier wil Verwillegen een eerlijkere structuur creëren die meer in verhouding is tot de capaciteiten van de ondernemers.

Toekomst

Initiatiefnemer Bax signaleert dezelfde verbeterpunten als centrummanager Verwillegen. Daarnaast zien beide ondernemers vooral de noodzaak en het belang om door te gaan met de BIZ. Bax licht toe: “We hebben samen al veel bereikt, een mooi voorbeeld is de kerstverlichting. Het klinkt misschien gek maar dat was één van onze grootste kostenposten. Dankzij de BIZ hebben we kunnen investeren in betere, maar ook duurzamere kerstverlichting waardoor de jaarlijkse kosten hiervoor sterk zijn gedaald. In de toekomst, als we doorgaan met de BIZ en leren van de verbeterpunten die Rene al benoemd heeft kunnen we nog veel meer mooie initiatieven oppakken om het centrum in Haven mooier, leuker en interessanter te maken.”

Meer info over de BIZ in Haven? Neem contact op met centrummanager René Verwillegen via centrummanager@promenade-almerehaven.nl