24-uur camerabewaking in het stadshart vind JOVD niet essentieel. (Foto: Shutterstock)
24-uur camerabewaking in het stadshart vind JOVD niet essentieel. (Foto: Shutterstock)

Ondernemers Haven willen camera’s terug

Algemeen

De ondernemers in Haven willen dat de beveiligingscamera’s terugkeren, die onlangs zijn verwijderd. De camera’s hingen op het plein bij de Hema aan de Kruisstraat. Na maanden van rust werd - vijf dagen na het weghalen van de camera’s – weer ingebroken.

Donderdag tijdens de Politieke Markt spraken ondernemers Debby de Wit en Adri Bax de raadsleden toe. Ze wezen op de onveilige situatie in het centrum van Haven en pleitten ervoor om de camera’s weer terug te laten keren. “Voordat de camera’s er hingen waren er veel overvallen en inbraken”, zei De Wit. “Toen ze er hingen was het eindelijk rustig. Maar vijf dagen nadat ze zijn weggehaald was er dus alweer een inbraak. Voor mij heeft dat dezelfde impact als een overval: we voelen ons onveilig.”

Inbraken met 80% gestegen

Bax wees erop dat het aantal inbraken vorig jaar landelijk met 80% is gestegen. “In Haven hebben we relatief veel te maken met inbraak en overval. The Phone House is al vier keer overvallen, The Saloon is gesloten na een gewapende overval en de Etos, Kruidvat, Trekpleister, Blokker en Bakker Bart zijn ook al beroofd.”
Volgens Bax, tevens secretaris van de Bedrijfsinvesteringszone (een soort winkeliersvereniging, -red.) is het centrum van Haven reuze interessant voor kwaadwillenden. “Het centrum is van meerder kanten bereikbaar en dus ook weer via meerdere kanten te ontvluchten, zeker op een scooter waar dieven vaak gebruik van maken. Om de twintig meter is er wel een steegje waar ze in kunnen verdwijnen.”

Onveilig

De Wit liet nog weten dat ze haar pand ’s avonds aan de achterzijde moet verlaten. “Daar is het donker en hangen helemaal geen camera’s. We zijn inmiddels een groepsapp met ondernemers gestart om tegelijk te vertrekken. We voelen ons echt onveilig.”
Over twee weken vergadert de gemeenteraad verder over de camera’s. Onder meer een plan van de VVD voor permanente camerabewaking wordt dan besproken. Ondertussen ging burgemeester Hein van der Loo in op de uitnodiging van Bax om gezamenlijk een rondje door het centrum te lopen zodat hij de situatie met eigen ogen kan zien.