De Kruisstraat in Almere Haven. (Foto: googelmaps)
De Kruisstraat in Almere Haven. (Foto: googelmaps)

Inbrekers slaan toe na uitschakeling beveiligingscamera’s

Algemeen

In de nacht van zondag op maandag is er een brute inbraak geweest bij tabakszaak Lydia aan de Kruisstraat in Almere Haven. Dit is opmerkelijk omdat juist in die straat de camerabeveiliging van de gemeente uitgezet was. “We hebben daar een brief over gekregen”, zegt Lydia van de Tabaksshop.

Door Robert Mienstra

De inbrekers hebben midden in de nacht, rond half vier, zo’n 25 minuten de tijd gehad om de inbraak voor te bereiden. “Dat staat op onze eigen camera’s”, zegt Lydia. “Een buurman heeft uiteindelijk 112 gebeld, maar ja, de politie moest uit Stad komen, dat duurde dus even. Toen was het kwaad al geschied. We hebben ruim 11.000 euro schade.”

Weer aanzetten

Lydia wil dat de camera’s, die bij de Hema waren neergezet, meteen weer worden aangezet. Op de Brink staan de camera’s overigens nog wel aan. “Iedereen hier in de buurt spreekt er schande van dat ze uitgezet zijn. Overal in de media heeft gestaan dat de camera’s aan onze kant werden uitgezet. Tja, dat weten de criminelen dan natuurlijk ook meteen. Met deze inbraak als gevolg.”
Lydia heeft na de inbraak nog niets gehoord van de gemeente. “Ik hoop echt dat ze contact met me opnemen. Als er alleen al naar me geluisterd zou worden, zou dat fijn zijn.”

AP/OPA

De politieke Partij AP/OPA heeft de zaak wel opgepakt. “Zij zijn de enige die bij mij langsgekomen zijn”, zegt Lydia.
AP/OPA wil dat de kwestie tijdens het actualiteitenhalfuurtje op de Politieke Markt van donderdag besproken wordt met burgemeester Hein van der Loo. De partij wil dat bedoelde observatiecamera’s per direct weer worden ingeschakeld en de observatie wordt hervat. ‘Almeerse ondernemers lijden hier, helaas inmiddels aantoonbaar, zware schade door´, aldus AP/OPA.

Media

De partij verbaast zich erover dat de afschaling van het cameratoezicht in Haven door de gemeente in de media is gebracht. ‘Kan het college aangeven waarom ervoor gekozen is om publiekelijk en in de media bekend te maken dat de onderhavige camera’s (deels) uitgeschakeld zouden worden, waarmee in feite een open invitatie tot hervatting van misdaden gegeven wordt’, wil de partij donderdag onder meer weten