De Kruisstraat in Almere Haven. (Foto: googelmaps)
De Kruisstraat in Almere Haven. (Foto: googelmaps)

Tijdelijk cameratoezicht in Haven keert niet terug na inbraak

Algemeen

“Hoe zuur het ook is, één inbraak is wettelijk niet voldoende om het cameratoezicht in Haven weer in te voeren. Het betrof een tijdelijke maatregel. Aanzetten gaat niet zomaar. De politie gaat wel beter monitoren.”

Dat zei wethouder Maaike Veeningen donderdag tijdens de Politieke Markt. Ze reageerde op vragen die de fractie van AP/OPA had gesteld. De partij was, net als veel inwoners en ondernemers in Haven, verbijsterd dat er zondagnacht een brute inbraak plaatsvond bij een sigarettenzaak aan de Kruisstraat, een paar dagen nadat de gemeente bekend had gemaakt dat het cameratoezicht in die straat was stopgezet. Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld had negen maanden geleden tot dat toezicht besloten na een serie inbraakgolven. Overigens is op de Brink het tijdelijke cameratoezicht nog steeds van kracht.

Openlijk melding

Veel fracties vroegen zich af waarom de gemeente openlijk melding had gemaakt de camera’s weg te halen. “Een open invitatie voor inbrekers”, vond Ton Theunis van AP/OPA. Volgens Veeningen is ook dat een gevolg van regelgeving. “We hebben als college de plicht om de gemeenteraad te informeren. Dat deden we met een brief aan raadsleden. Die brief is openbaar.”
Burgemeester Hein van der Loo heeft donderdag een bezoek gebracht aan de sigarettenzaak, liet Veeningen weten. “We betreuren dat dit is gebeurd en de politie gaat het gebied beter monitoren.” Gezien de onderbezetting bij de Almeerse politie is het de vraag op welke manier dat gaat gebeuren.

Voorstellen

Al die tijd met tijdelijk cameratoezicht heeft er geen inbraak plaatsgevonden. Het is dus bewezen effectief gebleken. De VVD roept daarom op het tijdelijk cameratoezicht weer in te stellen en de financiële middelen te onderzoeken om tot permanente camerabewaking over te gaan. AP/OPA komt met een voorstel om de rolluiken bij winkels met een verhoogd inbraakrisico te voorzien van een verzinkgleuf waardoor inbraak lastiger wordt. Ondernemers zouden daar een vergoeding tot maximaal 1000 euro per rolluik voor moeten krijgen.
Binnenkort gaat de gemeenteraad daarover praten en stemmen.