Het Flevoziekenhuis. (Archieffoto: OPS)
Het Flevoziekenhuis. (Archieffoto: OPS)

Financiële situatie Flevoziekenhuis is zorgelijk

Algemeen

De financiële situatie van het Flevoziekenhuis is zorgelijk. Dat meldt het ziekenhuis aan de eigen werknemers via intranet. Een werkgroep gaat maatregelen nemen, waarbij ook naar de personele kosten wordt gekeken.

Volgens het bericht laten de cijfers over 2022 een forse overschrijding van de personeelskosten en fors tegenvallende productiecijfers zien en zijn er op korte termijn maatregelen nodig om het tij te keren. ‘Als we niets doen, verslechtert onze positie bij de banken en zorgverzekeraars en zijn we de regie kwijt. Dit willen we vóór alles voorkomen’, meldt bestuurslid Jeroen van Duren via intranet aan de medewerkers. ‘Daarnaast heeft ons ziekenhuis helaas een beperkt eigen vermogen om als buffer te dienen.’
Volgens Van Duren is het Flevoziekenhuis niet het enige hospitaal dat problemen heeft. ‘2022 is voor alle ziekenhuizen een moeilijk jaar geweest en dit geldt ook voor 2023.’

Werkgroep

Een tijdelijke werkgroep gaat de komende maanden uitzoeken hoe de financiële situatie het hoofd kan worden geboden en heeft ook het mandaat gekregen om snel en gericht maatregelen te nemen. Er wordt daarbij nadrukkelijk gekeken naar de kosten en uitgaven, ook voor wat betreft het verlagen van de personele kosten. Er wordt met name kritisch gekeken naar inhuur van extern personeel of extra personeel. Het uiteindelijke doel is ‘duurzaam veranderen’, op weg naar een structureel stabiele financiële situatie van het Flevoziekenhuis.

Verpleegkundigen

De werkgroep is volgens de directie een brede afspiegeling van het personeel, maar intern is er de kritiek dat verpleegkundigen er niet voldoende in vertegenwoordigd zijn, juist omdat zij de maatregelen het sterkst zullen voelen en de werkdruk toch al hoog is.