Demissionair wethouder Jan Hoek. (Foto: aangeleverd)
Demissionair wethouder Jan Hoek. (Foto: aangeleverd)

Gemeente wil dat Rijk bijspringt bij Floriadestrop

Algemeen

De gemeente wil dat het Rijk bijspringt bij de financiële strop van bijna 34 miljoen euro van de Floriade. Ook is bij de provincie om meer geld gevraagd.

Door Marcel Beijer

Demissionair wethouder Jan Hoek (GroenLinks) liet weten dat hij al langer met het Rijk in gesprek is om bij te springen bij het financiële echec dat de Floriade geworden is. Hij beaamde dat de Floriade niet alleen imagoschade voor Almere betekent, maar ook voor Nederland. “De Floriade is een wéreldtentoonstelling. Dat straalt dus ook op Nederland af. Het is duidelijk dat het consumentengedrag na Corona van invloed is geweest op de Floriade.”

Corona

Hoek heeft zowel aan de provincie Flevoland als aan het Rijk gevraagd om financieel bij te springen, juist ook vanwege de corona-gevolgen. “De Floriade kost de gemeente Almere een smak geld, maar wij vinden dat de stad dat niet alleen hoeft te dragen. We hebben daarom bij de provincie gevraagd om een bijdrage uit de coronapot.” Ook het Rijk is verzocht om financieel bij te springen. “Maar het Rijk is niet gemakkelijk in beweging te krijgen. We gaan daarom nogmaals een verzoek indienen. Het Rijk moet aantonen dat ze de organisatie van een wereldtentoonstelling niet in de kou laat staan als het mis gaat. Anders komt er nooit meer een nieuwe Floriade.”

Sluiting

Het college ziet niets in de oproep van een aantal partijen om de Floriade onmiddellijk failliet te verklaren en de poort zo snel mogelijk te sluiten. “Die 33,8 miljoen is al uitgeleend aan de Floriade BV, ze kunnen het alleen niet terugbetalen. Bij een faillissement zien we helemaal geen geld meer terug, verdienen de ondernemers op het terrein helemaal niets meer en zullen er schadeclaims komen die de gemeente ook weer tijd en dus geld kosten.”