De Floriade BV heeft het verbruid bij de VVD
De Floriade BV heeft het verbruid bij de VVD

VVD Almere: ‘Geen cent meer naar Floriade BV’

Algemeen

De VVD Almere heeft er tabak van dat er opnieuw ruim 7 miljoen euro naar de Floriade BV moet gaan. Dit ter compensatie van de tegenvallers, onder meer qua sponsoring. Daarmee vervalt de meerderheid in de raad en kan de Floriade naar het extra geld fluiten.

“De maat is vol”, zegt fractievoorzitter Colette Holter van de VVD. “Vorig jaar mei hebben we al onze ernstige bedenkingen gehad en dit keer waren we als fractie het er unaniem over eens: er gaat geen cent meer naar de Floriade.”
De VVD ging altijd unaniem akkoord als de Floriade BV weer het handje ophield. Holter ontkent dat ze de organisatie nu, twee maanden voor de start van het evenement, laat vallen. Nu ze opnieuw geld nodig hebben, is de VVD klaar met het ‘handje ophouden´. Holter: “Ze hebben al sloten met geld van de gemeente ontvangen. Ze doen het er maar mee. Het steekt mij ook enorm dat ze niet met andere oplossingen zijn gekomen. Als er problemen zijn, wordt om meer geld gevraagd. Ze hadden ook creatief andere keuzes kunnen maken. Het houdt een keer op.”

Geen verkiezingsstunt

Holter ontkent ook dat het hier een verkiezingsstunt van de liberalen betreft. “Vorig jaar waren we al kritisch. Nu trekken we de streep. Daarbij weegt voor ons zwaar dat de Floriade BV ook te weinig heeft ingezet om Almeerse ondernemers bij het evenement te betrekken. De ondernemers krijgen er te weinig voor terug.”

Geen meerderheid

De opstelling van de VVD , de grootste partij in de gemeenteraad, houdt in dat er geen meerderheid meer is om de ruim 7 miljoen aan de Floriade toe te kennen. Dat betekent dat de Floriade BV andere keuzes moet gaan maken, of dat het geld wordt bijgelegd door de provincie of het Rijk. Of die daarom staan te juichen is nog maar de vraag.

VVD Flevoland: ‘heel vervelend’

Fractievoorzitter Ellentrees Müller van de VVD Flevoland noemt het in elk geval ‘heel vervelend’ dat de Floriade BV opnieuw 7 miljoen nodig heeft om tegenvallers te compenseren. “Wij staan ook niet te juichen dat er opnieuw geld naar de Floriade moet”, stelt Müller. “Maar in tegenstelling tot de VVD Almere wil ik me er nog niet over uitspreken. Er is namelijk nog geen voorstel onze kant opgekomen. Noch van de gemeente, noch van de Floriade BV. Pas als er een voorstel ligt, kunnen we daar iets over zeggen.”

Müller is nog steeds enthousiast over de Floriade. “Dat gaat Almere veel brengen. De provincie heeft geld gestoken in een aantal projecten van de Floriade, en ook de Aeres-hogeschool. Om er nu weer geld in te steken vind ik een lastige afweging. Ik voel me daar ongemakkelijk bij. Want er komt een moment dat de Floriade BV een keer moet beseffen dat als iets niet linksom kan, dat het dan rechtsom moet. Maar beoordelen kan ik het pas als er een voorstel bij de provincie ligt. En dat is nog niet het geval.”