(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Floriade heeft nog 7,3 miljoen euro nodig

Algemeen

De Floriade kampt nog met een financieel gat van 7,3 miljoen euro. Dat blijkt uit de actualisatie risicoreservering die donderdag in de Politieke Markt besproken wordt. De kosten zijn volgens de gemeente te wijten aan de coronacrisis.

Uit de meegeleverde stukken blijkt dat een aantal posten die als risico’s waren geboekt, nu moeten worden aangesproken. De grootste post betreft de tegenvallende sponsorinkomsten. Daar moet 6,4 miljoen euro worden bijgelegd. Andere tegenvallers zijn er op het gebied van de grondwerkzaamheden, personeelskosten en horeca.

Flinke hap

Met deze tegenvallers wordt een flinke hap genomen uit de reserveringspot en wordt het lastig om nieuwe tegenvallers op te vangen. Die lijken zich opnieuw vooral bij de sponsoring aan te dienen. Ook op het busvervoer en de parkeerterrein wordt zodanig risico gelopen dat pot met reserveringsgeld weer moet worden bijgevuld met ruim 7 miljoen euro.
Het college lijkt erop aan te sturen dat de kosten niet alleen door de gemeente hoeven te worden gedragen. Nadrukkelijk wordt gekeken naar het de provincie en het Rijk.

Werkbedrijf

Bij het Floriade Werkbedrijf zijn tot nu toe 129 van de beoogde 340 banen gerealiseerd. Er zitten volgens de organisatie nog 190 banen in de pijplijn. Gesteld wordt dat de banen een besparing hebben opgeleverd van 3,3 miljoen euro op uitkeringen die anders door het UWV en de gemeente waren betaald.