Minister Ernst Kuipers heeft laten weten dat het experiment pas in 2023 van start zal gaan. (Foto: RVD)
Minister Ernst Kuipers heeft laten weten dat het experiment pas in 2023 van start zal gaan. (Foto: RVD)

Start wietexperiment duurt nog zeker een jaar

Algemeen

Het experiment met een gesloten coffeeshopketen, de wietproef, kan op zijn vroegst pas van start gaan in het tweede kwartaal van 2023. Dat heeft minister Ernst Kuipers vorige week laten weten. Ook Almere doet mee aan deze proef.

Kuipers ging tijdens het wietdebat in met Kamerleden in gesprek over de trage voortgang van de proef waar in 2017 al de eerste aanzet toe werd gegeven. Het experiment moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd. Het Rijk wijst voor het experiment telers aan die de cannabis gaan produceren. Tijdens het experiment hoeven de coffeeshops in de deelnemende steden zoals Almere, dus geen zaken meer te doen met criminelen.

Vervolggesprekken

Kuipers zei op korte termijn met de deelnemende gemeenten vervolggesprekken te zullen voeren. Belangrijk punt is dat de ondernemers die legaal wiet gaan kweken allemaal de BIBOB-procedures moeten doorstaan. Met deze Wet bevordering integriteitsbeoordelingen kan de overheid de integriteit van houders en/of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen.