'De wietproef maakt van Nederland nog meer een narcostaat' (Foto: AdobeStock)
'De wietproef maakt van Nederland nog meer een narcostaat' (Foto: AdobeStock)

‘Wietproef maakt Nederland nog meer een narcostaat’

Algemeen

Het experiment met een gesloten coffeeshopketen, waaraan ook Almere meedoet, dreigt Nederland nog meer een narcostaat te maken. Dat schrijft Hans Werdmölder in zijn nieuwe boek. Hij pleit voor een harde aanpak van drugscriminaliteit, maar ook voor legalisering van hard- en softdrugs.

Het blad Binnenlands Bestuur interviewde de criminoloog en antroploog over zijn boek ‘Nederland Narcostaat, na 50 jaar drugshandel en talloze liquidaties’. In dat interview noemt Werdmölder de kans groot dat Nederland met het experiment met de gesloten coffeeshopketen nog meer een narcostaat zal worden. ‘Criminelen zullen overstappen op de cocaïnehandel, waarmee ze nog meer geld verdienen. Dat gebeurt nu al. Daarom moet de georganiseerde misdaad keihard worden aangepakt en op meerdere fronten.’Werdmöller denkt dan aan een aanpak in financieel opzicht, ophoging van de strafmaat, omgekeerde bewijslast, meer recherchecapaciteit en internationale samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van strafmaat. 

Legaliseren

Daarnaast pleit hij voor het stapsgewijs legaliseren, te beginnen met softdrugs. ‘Criminelen hebben een extreem verdienmodel’ kegt hij tegenover Binnenlands Bestuur uit. ‘Het stoppen van gebruik cannabis en cocaïne kan niet. Er zijn 220.000 gebruikers van cannabis en 110.000 gebruikers van coke. Dan moet je maar overgaan tot legalisering van soft- én harddrugs.’

Almere

De gemeenteraad van Almere besloot in 2020 mee te doen aan het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’. De voorbereidingen zijn als gestart. Zo wordt het huidige coffeeshopbeleid in overeenstemming gebracht met de wet- en regelgeving van het experiment. Medio dit jaar moet worden gestart met de overgangsfase, waarin coffeeshops in de deelnemende gemeenten, naast de gedoogde verkoop, mogen starten met de verkoop van hennep en hasjiesj afkomstig van aangewezen telers. Vanaf het moment van start van de experimenteerfase is uitsluitend verkoop van de hennep en hasjiesj van aangewezen telers toegestaan.

Het hele interview met Werdmölder is hier te lezen.