Eén legale wietteler zal zich in Almere vestigen (Foto: AdobeStock)
Eén legale wietteler zal zich in Almere vestigen (Foto: AdobeStock)

Eén legale wietteler vestigt zich in Almere

Algemeen

Eén legale wietteler zal zich in Almere vestigen. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad. De raad besloot medio 2020 dat Almere mee ging doen aan het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’ . 

De gemeente is daarop gestart met de voorbereidingen, zo moet het huidige coffeeshopbeleid in overeenstemming worden gebracht met de wet- en regelgeving van het experiment. Inmiddels heeft het Rijk zeven telers aangewezen die aan het experiment mogen meedoen. De ministers streven ernaar om in de loop van de tweede helft van 2022 te starten met de overgangsfase, waarin coffeeshops in de deelnemende gemeenten, naast de gedoogde verkoop, mogen starten met de verkoop van hennep en hasjiesj afkomstig van aangewezen telers. Vanaf het moment van start van de experimenteerfase is uitsluitend verkoop van de hennep en hasjiesj van aangewezen telers toegestaan.

Almere

Het Rijk heeft landelijk in totaal 147 aanvragen ontvangen van aspirant-telers. Meerdere van deze aspirant-telers hadden een locatie in Almere op het oog. Burgemeester Franc Weerwind heeft de minister laten weten dat hij in het kader van de openbare orde en veiligheid ruimte ziet voor maximaal één teeltlocatie in de stad. Op basis van dit advies van de heeft één teler besloten zich te vestigen in Almere. De locatie is nog niet bekend.

Bibob

In de brief laat het college weten dat alle ingelote telers een Bibob-onderzoek hebben ondergaan. Daarmee wordt de integriteit van een bedrijf getoetst. “Wij staan in nauw contact met de lokale teler over de ontwikkeling van een goede en veilige teelt van hennep en hasjiesj in Almere’, aldus het college. Ook de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Openbaar Ministerie en de Inspectie van Justitie en Veiligheid zijn hierbij betrokken. Naar verwachting zal in het najaar van 2022 legale hennep en hasjiesj vanuit Almere naar de coffeeshops in de deelnemende experimentgemeenten kunnen worden vervoerd.”