Het cameratoezicht in het centrum van Buiten blijft (Archieffoto: Fred Rotgans)
Het cameratoezicht in het centrum van Buiten blijft (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Cameratoezicht in centrum Buiten blijft

Algemeen

Het cameratoezicht in het centrum van Almere Buiten wordt verlengd voor de duur van twee jaar met vijftien camera’s. Dat is besloten na overleg met ondernemers. Eerder wilde het college juist het cameratoezicht gefaseerd afbouwen.

Het college wilde aanvankelijk van alle dertig camera’s af. Oud-burgemeester Franc Weerwind noemde het destijds de ‘meest ingrijpende maatregel met betrekking tot privacy van Almeerders’. Omdat het aantal vergrijpen in het centrum van Buiten de laatste jaren flink terugloopt, kwam de burgemeester, de politie en het openbaar ministerie tot de beslissing om het aantal camera’s gefaseerd af te gaan bouwen. De raadsleden waren echter van mening dat de ondernemers onvoldoende in dit besluit waren meegenomen en opnieuw moesten worden gehoord. Inmiddels is dat gebeurd. 

Gesprekken

Uit die gesprekken (en een kleine enquête) blijkt dat winkeliers juist het aantal camera’s niet verminderd willen zien, of dat er hooguit minder camera’s moeten komen. Zij ervaren vooral een  preventieve werking van het cameratoezicht. De overvallenreeks in 2010, maar ook de overvallen vorig jaar op de telefoonwinkels hebben diepe indruk gemaakt op de ondernemers en hun werknemers. De aanwezigen bij de inloopmomenten gaven daarom aan zich te kunnen vinden in het voortzetten van het cameratoezicht met dertien camera’s. Ook de cameraposities die werden voorgesteld kunnen rekenen op hun instemming. Die blijven hangen op strategische plekken, bijvoorbeeld in verband met vluchtroutes van overvallers. Ook blijven de kwetsbare winkels in beeld.

Locaties

In overleg met de ondernemers is op een niet nader genoemde locatie gevraagd een extra camera te plaatsen en op een andere kwetsbare locatie de camera te laten hangen. Daarom is besloten om het cameratoezicht in Almere Buiten centrum nogmaals in te stellen voor een periode van twee jaar. Het aanwijzingsbesluit loopt nu tot 1 februari 2024. Het cameratoezicht in Almere Buiten centrum zal worden uitgevoerd in een kleiner gebied met vijftien camera’s. Dit voldoet aan de wettelijke voorwaarden en de Almeerse criteria uit het beleidskader cameratoezicht 2021 -2024 voor het instellen van het cameratoezicht.