Het Noordeinde is de winkelstraat van het centrum in Almere Buiten. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Het Noordeinde is de winkelstraat van het centrum in Almere Buiten. (Archieffoto: Fred Rotgans)

BIZ in Buiten lijkt kwestie van tijd

Algemeen

In Almere Buiten Centrum (deel Buitenmere) worden voorbereidingen getroffen voor het instellen van een “Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Almere Buiten Centrum”. Almere kent tot nu toe één BIZ, in het centrum van Haven.

De BIZ in Buiten  is een initiatief van de ondernemers en vastgoedeigenaren uit Buiten Centrum.  De BIZ maakt het mogelijk dat ondernemers en vastgoedeigenaren van een winkelgebied of bedrijventerrein een stichting of vereniging oprichten en daarmee gezamenlijk taken gaan uitvoeren die voor dat specifiek afgebakende gebied de uitstraling en leefbaarheid, de veiligheid, de ruimtelijke kwaliteit en/of de economische vitaliteit bevorderen. 

Het college van Burgemeester en Wethouders ondersteunt dit initiatief van harte. Met het instellen van een BIZ voor Almere Buiten Centrum wordt een belangrijke doelstelling van de stedelijke vernieuwingsagenda van Almere Buiten Centrum gerealiseerd, is de motivatie. Om daaraan formeel uitvoering te geven dient de gemeenteraad een Verordening in te stellen met betrekking tot onder meer het heffen van een BIZ-bijdrage en het afbakenen van het gebied waarop de BIZ betrekking heeft. Het college heeft de raad verzocht deze verordening in te stellen. 

De informele draagvlakmeting heeft eerder dit jaar uitgewezen dat een BIZ haalbaar lijkt te zijn. De planning is dat in februari 2022 de formele draagvlakmeting zal gaan plaatsvinden. Bij een positieve uitkomst kan de BIZ vervolgens met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 in werking treden.